Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Gökçebey’de BAKKA Projesi Olan “Yöresel Herkime Evinin Turizme Kazandırılması” Projesinin Açılışı Yapıldı

Zonguldak Yayın: 28.11.2015 08:14
Yazar:
Gökçebey’de BAKKA Projesi Olan “Yöresel Herkime Evinin Turizme Kazandırılması” Projesinin Açılışı Yapıldı

ZONGULDAK ’ın Gökçebey ilçesinde Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen ve Gökçebey Kaymakamlığı’nın ortaklaşa olduğu “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizmine Kazandırılması” projesinin açılışı gerçekleştirildi.
Gökçebey Belediyesi’ne ait camlı köşkte yapılan açılış programına; İlçe Kaymakamı Bünyamin Gilgin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fazıl Aytaş, Garnizon Komutanı Onur Şahbaz, Belediye Başkanı Vedat Öztürk, Bakacakkadı Belediye Başkanı Sezgin Özdemir, BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu, Halk Eğitim Müdürü Hüseyin Recep Topal, Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı, Çanakçılar Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu İşadamı-Hayırsever Mithat Çanakçı, Gökçebey Mal Müdürü Kadir Çelik, İlçe Özel İdare Müdürü İzzet Turpcu, İlçe Tarım Müdürü Sevim Küçükbekir, AK Parti Gökçebey İlçe Başkanı Lokman Aydın ve Belediye Meclis Üyeleri katıldı.
Program ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. 2015 Yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında BAKKA tarafından desteklenen “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizmine Kazandırılması” projesinin koordinatörü Kadir Çelik, projeyi programa katılan davetlilere slayt eşliğinde açıkladı. Çelik burada yaptığı konuşmasında; “Zonguldak ili Gökçebey ilçesinin Herkime yöresinde bölgeye değer katan Herkime evleri bulunmaktadır. Bu evler yapılış özelliği ile diğer evlerden ayrılan tarihi ve tipolojik değeri olan evlerdir. Herkime evleri tamamen ahşap yığma yapılar olup inşasında ağaçtan başka malzeme kullanılmamaktadır. Temel olarak zemine büyük taş ve kaya parçaları yerleştirilen bu evler yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki taş temelin üstüne ağaçlar yatay olarak üst üste yerleştirilmiş ve köşelerde birbiri üzerine bindirilip dışarıya 30-40 cm taşacak şekilde geçme yöntemi ile çatışmış, çok büyük olmayan birkaç pencere boşluğu açılmış, bazı odalarda sadece havalandırma amaçlı küçük camsız bir dikdörtgen delik bırakılmıştır. Bu projenin Gökçebey ilçemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri İbrahim Kuzu ise açılış programında yaptığı konuşmasında BAKKA olarak her zaman projeye destek verdiklerini kaydederek projenin hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti. Gökçebey Kaymakamı Bünyamin Bilgin de açılış programında yaptığı konuşmasında 2015 Yılı Yöresel Değerler Mali Destek Programı kapsamında BAKKA tarafından desteklenen “Yöresel Herkime Evinin Kültür Turizme Kazandırılması” projesinin çok önemli bir proje olduğunu ifade ederek projenin tamamlanmasının ardından Herkime’nin turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olacağını açıklayarak projeyi tanıttı. Bilgin; “Yöresel adıyla “Çantı” olarak bilinen tamamı ahşaptan yapılan ve yok olmaya yüz tutmuş olan ayrıca Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nce de tescili yapılan “Herkime Evi”nin bir tanesinin basit yapım işiyle onarımın yapılarak Türkiye’nin Batı Karadeniz Bölgesi’nin Kültür Turizmine kazandırılması, bu pilot proje uygulaması ile daha sonra yapılacak büyük çaplı Avrupa Birliği projeleri aracılığıyla bu bölgedeki tüm Herkime evlerinin bir Safranbolu örneği gibi ülkemiz turizmine kazandırılması amaçlanmaktadır. İnşallah bu işler gerçekleştiğinde bu Herkime evimiz turizm açısından çok büyük bir kapasiteye sahip olacaktır” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından davetlilere ikramda bulunuldu.
Öte yandan buradaki programın ardından BAKKA tarafından destek verilerek yapılan Herkime evi gezildi. Geziye, İlçe Kaymakamı Bünyamin Bilgin, BAKKA Genel Sekreteri İbrahim Kuzu, Proje Koordinatörü Kadir Çelik, İlçe Özel İdare Müdürü İzzet Turpcu, işadamı Mithat Çanakçı eşlik etti. Turizme kazandırılması hedeflenen “Herkime” evinde incelemenin ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektirildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Orman zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Dünya Yayın: 18.04.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
Orman zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü çam ağaçlarına zarar veren böceklere karşı biyoteknik mücadele yapıyor.

Biyoteknik mücadele kapsamında Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Narlısaray İşletme Şefliği ile Gölköy İşletme Şefliğince çam ağaçlarının verimin düşmesine sebebiyet veren böceklere karşı “feromon tuzakları” kuruyor. İşletme müdürü Cengiz Koçak “Ağaçlardaki verim kaybının önlenerek geleceğe daha verimli orman sahaları kazandırmak amacıyla zararlı böceklere karşı biyoteknik yöntemle geliştirilen ve ’aşk tuzağı’ olarak nitelendirilen ’feromon tuzağı’ yerleştiriliyor. Feromon tuzağı bir huni içerisine böceğin karşı cinsinin kokusunu içeren bir ilaç sıkılıyor. Bu ilacı hisseden böcek ağaç yerine huniye yönelip tuzak içerisindeki kavanoza girerek hapsoluyor ve bir daha çıkamıyor” dedi.

Paylaş: