Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Esnafa Hijyen ve İş Sağlığı Güvenliği Eğitimi Verilecek

Gündem Yayın: 07.06.2014 17:11
Yazar:

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, Hijyen Eğitimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi konusunda esnafa uyarıda bulundu.

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen başta gıda üretim ve perakende satış yerleri olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların hijyen eğitimi alması gerektiğini ifade ederek bu konuda işletme sahiplerinin duyarlı olmasını istedi.

Tümen yaptığı açıklamada “Ülkemizde başta gıda üretim ve perakende satış yerleri başta olmak üzere çeşitli sıhhi ve gayrisıhhi iş yerlerinde çalışanların yaptırmak mecburiyetinde olduğu portör muayeneleri yapılan değişiklikle kaldırılmıştır. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun portör muayeneleriyle alakalı 126’ncı ve 127’nci maddeleri değiştirilerek belirli zamanlarda yapılması gereken portör muayeneleri yerine hijyen eğitimleri verilmesine, hükmedilmiştir. Bu kapsamda otel, restaurant, market, kasap, şarküteri, pastane, kantin işletmelerinde çalışanlar, deniz ürünleri satan işletme çalışanları, aşçılar, garsonlar, barmenler, kahvehane çalışanları, sebze, meyve, süt ürünleri tesisleri, su temini yapan işletmelerde çalışanlar, gıda pazarlama ve perakende sektörü, yiyecek içecek hizmetleri, toplum sağlığını koruyucu hizmet üreten işletmeler, güzellik ve saç bakım hizmetleri, kuaförler, kaplıca, hamam, sauna, dövme ve percing, makyaj, vücut bakımı yapan işletmelerde çalışanların her biri kendi alanında belirlenmiş eğitimlere tabi tutulması gerekmektedir. Söz konusu işletme sahiplerinin ve yanlarında çalışanların 5 Temmuz’a kadar hijyen eğitimlerini almaları gerekmektedir. Temmuz ayından itibaren denetimler başlayacak ve idari para cezası uygulanacaktır.Bu bağlamda Esnaf Odaları Birliğimiz ile Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında protokol yapılmıştır. Yapılan protokol gereği çalışanların portör muayeneleri yerine geçecek hijyen eğitimleri müracaatları birliğimizde alınmaya başlanmış olup, kısa sürede gelen taleplere göre eğitimler verilecekti” dedi.

Başkan Tümen, esnafların herhangi bir yaptırımla karşılaşmaması için , kendilerinin ve yanında çalışanlarının diploma fotokopisi ve nüfus cüzdan fotokopisi ile Esnaf Odaları Birliğine müracaat etmeleri gerektiğini de belirterek, “ Daha önce de Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen Hijyen Eğitim sertifikaları da aynı şekilde geçerliliğini korumaktadır. Yine Tarım İl Müdürlüğü yetkililerince verilen ancak bu sertifikayı almayanların da hijyen eğitimi için müracaatları alınmaya devam etmektedir. Diğer yandan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerimiz çalışanlarının eğitimlerinin verilmesi içinde Mesleki Eğitim Merkezi ile protol yapılması çalışmalarına başlanılmıştır. Bunun içinde kapsama giren işletmelerimizin de birliğimize müracaat etmeleri gerekmektedir” ifadesinde bulundu.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İSG uzmanı uyardı: “Baza ve koltuk altlarını doldurun”

Dünya Yayın: 24.04.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı

İş Güvenliği Uzmanı Halim Oktay Osmanoğlu; deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Osmanoğlu, “Baza altlarını dolduralım, toz solumamaya dikkat edelim, gaz patlaması ihtimaline karşı aydınlatma için çakmak kullanmayalım” dedi.

İş Güvenliği Uzmanı Halim Oktay Osmanoğlu, depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Osmanoğlu; deprem öncesi alınması gereken tedbirler, deprem sırasında yapılacaklar ve sonrasında da uyulması gereken kurallar hakkında İhlas Haber Ajansına özel açıklamalarda bulundu. Osmanoğlu; “Öncelikle başımızı darbelere karşı korumak için sağlam yapıların yanına saklanmamız gerekiyor. Mesela işte sandalye destekli sağlam masaların altı olabilir. Veya geniş hacimli koltukların dibi olabilir. Kendimize bir yaşam üçgeni oluşturmamız gerekiyor. İş yerimizde başımızı ve ensemizi kapatarak, koruyarak elimizle veya işte elimizdeki kapalı veya bir yastıkta da başımızı koruyarak bir yaşam üçgeni oluşturmamız gerekiyor. Bu yaşam üçgeni içerisinde diz çökerek, kapanarak ve çöp kapan tekniğiyle yerden de tutunarak düşmemek için bu şekilde bir kendimize yaşam üçgeni oluşturmamız gerekiyor. Kapı ve pencerelerden kesinlikle uzak durmamız gerekiyor. Deprem anında paniğe kapılıp kaçmaya çalışmak çok doğru bir davranış olmayacaktır. Merdivende özellikle asansörü kesinlikle kullanmamamız gerekiyor. Merdivenleri kullanmamamız gerekiyor. Yaşanan Maraş depreminde yani mesela dikkat çekiliyor. Evlerimizdeki bazaların, koltukların altlarının mesela dolu olması önemlidir. Bir tavan çöktüğü anda zamanla bazaların altındaki boşluk kapanana kadar çökebiliyor. Orada bir yaşam üçgeni kaybolabiliyor. O yüzden bazaların ve koltukların altlarına destekli malzemeler koymamız önem arz ediyor. Onun dışında avize varsa avizelerin altından kesinlikle kurmamamız gerekiyor. Üzerimize devrilebilecek raflar, dolaplar, bu tarz duvara sabit olmayan eşyalardan da yine uzak durmamız gerekiyor. Dediğimiz gibi deprem alanında kesinlikle eğer bina içinde yani yere yakın değilsek, kaçmaya müsait bir yer değilse bina içerisinde kalmamız ve kendimize bu yaşam üçgenini oluşturmamız önem arz etmektedir” dedi.

“Enkaz altında toz yutmamaya özen gösterin”

Enkaz altındaki yaşam üçgeninde de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Osmanoğlu, “Olası bir enkaz altında alma durumunda çok fazla hareket etmemeye özen göstermemiz gerekiyor. Çünkü hava açısından sıkıntılı bir ortam olabilir. Hareket ettiğimizde de toz kalkabilir. O tozları mümkün olduğunca az solumaya dikkat etmemiz gerekiyor. Ağzımızı mendil benzeri bir şey varsa veya elbisemizle, kıyafetimizle ağzımızı kapatarak nefes almamız gerekiyor. Yardım isterken duvarlara veya borulara vurarak yerimizi belli etmeye çalışmalıyız. Bağırmak yine çok fazla toz yutmamıza neden olacağından bağırmak yerine ıslık daha avantajlı olabilir” diye konuştu.

“Enkaz altında çakmak yakmak faciaya neden olabilir”

Dediğimiz gibi en enkaz altında kalma durumunda öyle bir durum varsa kesinlikle çakmak gibi ateşten uzak durmalıyız. Kesinlikle yakmamalıyız. Yine elektrik düğmesini açma, kapama işlemlerini kesinlikle yapmamanız. Herhangi bir patlama riskine karşı uzak durmamız gerekiyor. Yine sarsıntı geçtikten sonra fırın gibi böyle yangın tehlikesi bulunan eşyaları kapatmamız gerekiyor. Sonrasında güvenli bir şekilde dışarıya çıkmamız gerekiyor” dedi.

Bina çıkışlarında da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Osmanoğlu, “Binaları terk ederken de dışarıya çıktığımızda binadan malzemeler düşebilir. Taş düşme riski olan yerler olabilir. Binayı tahliye ederken yine başımızı koruyarak hızlı bir şekilde binayı terk etmemiz gerekiyor” diye konuştu.