Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

En İyi Restore Edilen ve Korunan Eve Plaket

Safranbolu Yayın: 24.09.2014 07:03
Yazar:
En İyi Restore Edilen ve Korunan Eve Plaket

Safranbolu Belediyesi tarafından bu yıl 15.’si düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali kapsamında, “En iyi restore edilen ve korunan ev” seçilen Zalifre Konağı’na plaketi çakıldı. Plaket çakma törenine; Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Konak sahibi Taha Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Dizdar ve vatandaşlar katıldı. Konağa plaketi Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ve Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak çaktı.

Belediye Başkanı Aksoy, “15.’sini düzenlediğimiz etkinliğin son günündeyiz. Başarılı bir festival gerçekleştirdik. Ben öncelikle bütün etkinlik boyunca bizleri yalnız bırakmayan değerli Safranbolulu hemşehrilerime çok teşekkür ederim. Festivalin açılış konuşmasında da vurguladığım üzere festivalin asıl amacı korumacılık fikrini, korumacılık düşüncesini geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak toplumda bu konuda bilinç oluşturmak. Bu amacımızı sürdürüyoruz. Amacımızı hiçbir zaman bir adım geriye atmadan devam ettirmek istiyoruz. Her yıl Safranbolu’muzda yaklaşık on, on beş civarından bina restore ediliyor. Gerek Kültür Bakanlığımızın destekleri ile gerek TOKİ’nin destekleri ile gerekse kişisel sermayeler ile Safranbolu’muza Belediyemizin katkıları ile on beşe yakın bina restore ediliyor ve bu binalar tek tek değerlendiriliyor. Bu konuda Safranbolu Belediyemizin imar müdürlüğündeki uzman ekipleri binaları tek tek değerlendirerek en iyi restore edilen en özgün şekli ile restorasyonu tamamlanan binaları geziyorlar ve onlara plaket çakıyorlar. Bu sene Zalifre Konak eski ismi ile Kirişçiler Konağı bu ödüle layık görüldü. Kirişçiler Konağı’nın restorasyonun da orijinal malzemeye sadık kalmak, binanın en orijinal şekli ile muhafaza edilmesi, fonksiyon değiştirmiş olmasına rağmen orijinalliğinden geriye adım atılmaması bu ödülü almasında başlıca faktörlerden birisi oldu. Yine görünür noktada olması, teşvik edilir noktada olması, halkımıza da örnek teşkil etmesi de bu ödülü almasında etkin oldu. Safranbolu’muzda bu ve benzeri binalarımızın restorasyonuna devam edeceğiz. Bu konuda gerek Kalkınma Bakan’ımızdan gerekse Kalkınma Bakan Yardımcımızdan büyük destekler almaktayız. Geçtiğimiz yıl Safranbolu’da restorasyonlar ile ilgili çok büyük destekleri oldu. On yedi tane binanın on iki tanesini tamamladık. Beş binayı da restorasyonla ilgili tekrar bütçe talebimiz oldu. Böylelikle Kıranköy’den başlayıp Çarşıya kadar olan yol güzergâhındaki binaların restorasyonunu tamamlamış olacağız” dedi.
Zalifre Konağın sahibi Şefik Dizdar ise, konağın restorasyonunda tamamen özüne sahip çıkılmış, orijinal haline özenle dikkat edildiğini söyledi.
Festival etkinlikleri kapsamında Safranbolu evinin sesi resitali gerçekleştirildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Orman zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Dünya Yayın: 18.04.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
Orman zararlılarına karşı biyoteknik mücadele

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğü çam ağaçlarına zarar veren böceklere karşı biyoteknik mücadele yapıyor.

Biyoteknik mücadele kapsamında Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü Narlısaray İşletme Şefliği ile Gölköy İşletme Şefliğince çam ağaçlarının verimin düşmesine sebebiyet veren böceklere karşı “feromon tuzakları” kuruyor. İşletme müdürü Cengiz Koçak “Ağaçlardaki verim kaybının önlenerek geleceğe daha verimli orman sahaları kazandırmak amacıyla zararlı böceklere karşı biyoteknik yöntemle geliştirilen ve ’aşk tuzağı’ olarak nitelendirilen ’feromon tuzağı’ yerleştiriliyor. Feromon tuzağı bir huni içerisine böceğin karşı cinsinin kokusunu içeren bir ilaç sıkılıyor. Bu ilacı hisseden böcek ağaç yerine huniye yönelip tuzak içerisindeki kavanoza girerek hapsoluyor ve bir daha çıkamıyor” dedi.

Paylaş: