Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Ebeler için doğuma bakış eğitimi başladı

Gündem Yayın: 06.11.2017 13:05
Yazar:
Ebeler için doğuma bakış eğitimi başladı

“Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış Eğitimi”  için imzalanan protokol kapsamında  hastanelerde çalışan ebelere 3 tur halinde Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde 5 (beş ) gün teorik, Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 (beş ) gün uygulamalı olarak 1. Tur 06-17 Kasım, 2. Tur 20 Kasım-01 Aralık, 3.tur 04 Aralık-15 Aralık tarihlerinde eğitim verilecek.

Türk Ebeler Derneği Başkanı KBÜ. Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan yaptığı açıklamada; “Doğuma güncel yaklaşımlar çerçevesinde verilecek olan bu eğitimde hedeflenen; ebelerin var olan iletişim ve el becerilerinin ve bilgi düzeylerinin daha da artması, ebelik hizmetlerinin güçlendirilmesi, normal doğumun desteklenmesi, sunulan hizmet kalitesinin artırılmasıdır. Eğitim programının verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve katılımcılara maksimum katkı sağlama noktasında ekip anlayışı içerisinde her türlü desteği sağlamaya hazırız. Eğitimlerin sağlıklı doğumlar, sağlıklı yeni doğanlar ve mutlu anneler olarak geri dönüşü olacağına inanıyorum. Ülkemizin kadınları doğumda prensesler gibi hizmet görmeyi hak ediyor, bizler sezaryene karşı değiliz, isteğe bağlı sezaryene karşıyız” dedi.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, “İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatının (OECD) ülkeleri arasında ülkemiz sezaryen oranları ile  birinci sırada, Karabük’ün ise sezaryen oranlarında Türkiye’de ikinci sırada olduğunu, Kbü. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2016 Sezaryen oranının %53 iken, özel hastanemizde bu oran %80 i bulmaktadır. Bu oranı düşürmek için yoğun çaba sarf ediyoruz ancak 2017 yılının 9 aylık verilerine baktığımızda bu oranın düşmediğini aksine biraz daha yükseldiğini görüyoruz. Bu durum ülkemiz, ilimiz, anne adaylarımız ve gelecek nesillerimiz için oldukça büyük bir problemdir. Bebek için en iyi sağlık güvencesi olan doğal doğum, çocuklarımıza vereceğimiz en güzel armağandır.

Hiçbir ilaç ve müdahaleye maruz kalmayan bir anne, bebeğini tüm doğal hormonların etkisi altında doğurduğunda bebeği ile güçlü bir bağ kurabilmektedir. Bu noktada anne adayı kadınlarımızı cesaretlendirmeli, kurumlarımızda normal doğumu teşvik eden sistemik bir dönüşüm başlatmalıyız.

Eğitimlerin düzenlenmesinde emeği geçen, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. İsmail Kara, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan ile ekibine, Hastane Başhekimlerine ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlerimiz ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, eğitim alacak ebe arkadaşlarımız için farkındalık oluşturacak faydalı bir eğitim olacağı inancımı yineliyorum”  diye konuştu.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tıp öğrencileri önlüklerini giydi

İlçe Haberleri Yayın: 23.04.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Tıp öğrencileri önlüklerini giydi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi birinci sınıfta öğrenim gören 135 öğrenci, düzenlenen törenle beyaz önlüklerini giydi.

KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene; rektör yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ile akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Rektör Yardımcısı Hasan Solmaz, hekimlik mesleğinin, iyi bir iletişim, mütevazılık ve empatiyle çok başarılı ve faydalı bir meslek olduğunu belirtti. Hekimlik mesleğinin zor bir meslek olduğunu ifade eden Solmaz, “Fedakarlık isteyen, bazen uzun nöbetler tutulması gereken, eğitimi zor bir meslek. Orada da empati kurduğumuz zaman, o gelen hastanın kendiniz, bir yakınınız, komşunuz, arkadaşınız olabileceğini göz önüne alarak davranmanız başarı şansınızı artıracaktır” dedi.

Hekimlik mesleğinin, usta çırak ilişkisi ile gelişen bir meslek olmasından ötürü öğrenmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Solmaz, “Okudukça, yeni gelişmeleri takip ettikçe inşallah çok iyi ve başarılı hekimler olacaksınız ve sizlerin bu iyi hekimler olmanız neticesinde de hem ülkemizdeki hem dünyadaki sağlık sistemi, insanların sağlıklı olması daha iyi olacak. Sizleri ve ailenizi tebrik ediyorum ve eğitim hayatınızda da başarılar diliyorum” diye konuştu.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Ak da “Bugün burada sizlere önlüklerinizi beyaz olarak teslim ediyoruz. Siz ve önlüğünüz hayat boyunca hep beyaz kalsın. Kirletilmesine müsaade etmeyin. Sorumluluğunuzu hiç unutmayın. Sizler insan canı ile uğraşacaksınız. Bu uğurda yapacağınız fedakarlıklar için hiçbir zaman yakınmayın. Hastalarınız sizlerle en gizlilerini paylaşacak, konuşacaklar. Size duyulan güveni, namusunuz bilin. Unutmayın, tıp eğitimi bir yönüyle usta çırak ilişkisidir” dedi.

KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ise önlük giyen öğrenciler için bugünden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacağını, çünkü bugün hekimlik mesleğinin simgesi olan beyaz önlükleri giydiklerini belirtti. Doğan, “Giydiğiniz bu önlük 2 sadece iki metrelik beyaz bir kumaş değildir, bu önlüğün anlamını çok iyi bilmek lazım. Önlüğün renginin beyaz olması hem fiziksel hem de vicdani temizliği temsil eder. Beyaz önlük saflıktır, temizliktir, güçtür, kudrettir, sorumluluktur, vebaldir. Üzerindeki lekeler, kanlar, kırışıklıklar ise çalışkanlıktır, gururdur, kutsallığın nişanesidir. En kutsal anlamı ise hastaların duası, yakınlarının minnettarlığıdır. Beyaz önlüğün bize yüklediği sorumluluklar vardır. İnsanlarla iyi iletişim kurmak, onların güvenini kazanmak, dertlerine çare olabilmek, insani ve vicdani davranmak, görevlerimizi yerine getirmek, mesleğimizin gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazanarak profesyonelleşmektir” ifadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Tıp Fakültesi öğrencileri, Solmaz ve Karaş, İsmail Ak, İsmail Kara, Doğan ve akademisyenlerin ellerinden beyaz önlüklerini giydi. Free Mover programı ile Karabük Üniversitesine gelerek 15 günlük eğitim alan Özbekistan Alfraganus Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de hekimliğe ilk adımı atmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı.