Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Dünyanın en sıcak noktasında bir ağaç müzesi

Yenice Yayın: 28.09.2021 12:10
Yazar:
Dünyanın en sıcak noktasında bir ağaç müzesi

4,7 Hektarlık alanıyla Yenice Arboretum sahasında sona gelinirken,  Bin 200 metrelik ziyaretçi yolu tamamlanma aşamasına geldi.  Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu: “Yetişme muhiti açısından farklılık arz eden ağaç türlerinin bir arada yetiştiği sahamızı halkımıza açarak kullandırmaya çalışacağız” dedi

Yenice ilçesine 17 kilometre uzaklıkta ve bin 100 metre rakımdaki Yenice Arboretum Sahası, ziyaretçilerini ağırlamak için gün sayıyor. Yetişme muhiti bakımından birbirinden farklı ağaç türlerinin bir arada yetiştiği adeta ağaç müzesi olan sahada çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
1999 yılında Dünya Ormanlarını İzleme Kurulu tarafından belirlenen 100 sıcak noktadan birisi olan Yenice ormanlarındaki arboretum sahasında çalışmalar sürüyor. Yetişme muhiti bakımından birbirinden farklı ağaç türlerinin bir arada yetiştiği arboretum sahasına bin 200 metre uzunluğundaki yürüyüş yolu yapılıyor. Bölgeye doyumsuz manzaranın seyredilebilmesi için seyir terası da yapılacak.
Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nün Bartın-Karabük ve Zonguldak’ın yanı sıra Bolu ve Düzce’nin bir kısmını kapsayan alanı kapladığını anlatan Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, son 19 yılda orman varlığını 42 bin hektar artırdıklarını ifade etti. Bayraktaroğlu, “Orman Bölge Müdürlüğümüz Bartın, Karabük ve Zonguldak illerimizin tamamını kapsamaktadır. Ayrıca Bolu’nun Mengen ilçesinin 21 bin hektarlık alanında, Düzce’nin Yığılca ilçesinin bin 700 hektarlık alanı da bölge müdürlüğümüz alanındadır. Bölge Müdürlüğümüzün genel alanı 944 bin 761 hektar olup toplam ormanlık alanımız 607 bin 408 hektardır. Yüzde 64’ü ormanla kaplıdır. Orman varlığımızı son 19 yılda 42 bin hektar artırdık. 1999 yılında dünya ormanlarını koruma ve izleme kurulu Avrupa ve yakınındaki bu çevresinde kalan 100 sıcak nokta belirlemişler. Gerek biyolojik çeşitlilik açısından önem arz eden gerekse gen kaynakları bakımından önem arz eden yerleri belirlemişler. 100 sıcak noktadan 9’u ülkemizde bulunmaktadır. 9 sıcak noktadan da ikisi bizim bölgemizdedir. Bu sıcak noktalardan birisi Küre Dağları diğer ise Yenice ormanlarımızdır. Gerçekten çok önem arz etmektedir. Ormanlık alan bakımından 96 bin hektarlık alanın 87 bin hektarı ormanlarla kaplıdır” diye konuştu.

Basliksiz 16 kopya 6

“TÜR ÇEŞİTLİLİĞİ VE YABAN HAYATI ZENGİNLİĞİ BAKIMINDAN ÖNEMLİ YER”
Doğal arboretum sahasının biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı zenginliği bakımından önemine vurgu yapan Bayraktaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biyolojik çeşitlilik açısından doğal arboretum sahamız vardır. Yenice ilçesine 17 kilometre mesafededir. Bin 100 metre rakımdadır. Bu sahamız 4,7 hektarlık alanda ağaç, ağaççık ve çalı türlerinden oluşmaktadır. Otsu çeşitli bitki türleri de bulunmaktadır. Yaklaşık bin 200 mesafesinde gezinti yolu yaptık. Ayrıca seyir terası yapacağız. Biyolojik çeşitlilik bakımından önem arz ediyor. Camiyanı çamı dediğimiz aslında kara çamın yetişme muhiti ırkı, kalın çap yapabiliyor. Bölgenin yetişme muhiti ırkı olarak arazideki ana kayadan almaktadır etkisini. Kavaklı şefliğimizde bin 120 rakımda 90 santimetre çapında 19 metre boyunda fındık ağacımız bulunmaktadır. Ayrıca bin 200 metre rakımında 2 metre 20 santimetre çapında porsuk ağacımız vardır. Tür çeşitliliği bakımından, yaban hayatı zenginliği bakımından önemli yerimizdir. Arboretum sahası ise şu. Çeşitli yetişme muhiti istekleri bakımından farklılık arz eden ağaç türlerinin bir arada yetiştiği sahamız. Bu sahamızda genelde ağaç türlerimizin yanında çeşitli otsu türlerimiz de var. Yürüyüş parkuru yapıyoruz. Doğal malzemeden doğaya uygun olacak şekilde bin 200 metre yürüyüş parkuru oluşturduk. Çalışmalar devam ediyor. Özellikle yöredeki kadın işçilerimiz çalışıyor. Bölgemize ekoturizm bakımından gerekse bilimsel ve eğitim bakımından önem arz edecek bir yer. Bütün halkımıza açarak orayı kullandırmaya çalışacağız.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da 155 yıl önce çıkan yangında ’500 ev’ yok oldu

Kültür Sanat Yayın: 18.04.2024 16:24
İhlas Haber Ajansı
Samsun’da 155 yıl önce çıkan yangında ’500 ev’ yok oldu

Samsun’da 1869 yılında çıkan büyük yangında merkezde bulunan evlerin tamamı yanmıştı. 500 evin yok olduğu yangın anı Samsun Müzesi’nde sergileniyor.

1869 yılında Samsun’da çıkan ve daha önce görülen yangınlardan çok daha şiddetli olması nedeniyle ‘Büyük Yangın’ olarak adlandırılan yangın, 3 Ağustos 1869 günü Hacı Ömer Efendi’nin müderrislik yaptığı bugünkü Samsun Büyükşehir Belediyesi Binasının karşısında bulunan Süleyman Paşa Medresesi’nin bir odasında orada misafir bulunan bir kişinin dikkatsizliğinden çıktığı kaynaklarda belirtiliyor.

Müzede bulunan kaynaklar ayrıca söz konusu dönemde yapıların ahşap olması, söndürme araçlarının yetersizliği ve ilkelliği yüzünden yangın çok kısa sürede hızla yayılarak çevreye sıçramış, yüzlerce ev, dükkan ve mağazayı yakarak birkaç mahalleyi de harabe haline getirdiğinden bahsediyor.

Büyük Samsun Yangını, şehir halkını evsiz bırakan büyük bir felaket olarak kayıtlara geçerken, hala dilden dile anlatılan olay, 3 ay önce açılan ve 50 bine yakın kişi tarafından ziyaret edilen Samsun Müzesi’nde sergileniyor. Halkın ilkel şartlarda su taşıması ve yangını söndürme çabasının canlandırıldığı yangındaki minyatürler, vatandaşların da ilgisini çekiyor.

Fransız Konsolosu: “500 ev yok oldu”

Dönemin Samsun Fransız Konsolosu, İstanbul’daki Fransız Büyükelçiliği’ne gönderdiği raporda Samsun yangını ile ilgili olarak, “Yangında şehrimizin 415 evi yandı. Bütün Samsun halkı şimdi çok üzgün ve perişan. 2 gün önce saat 10.00’a doğru yangın çığlıkları şehrin pazar merkezinden yükselmeye başladı. Yangının yeri ve çıkış nedeni hakkında birkaç farklı yorum var. Hangisi doğru belli değil. Yangın tedbirsizlik sonucu çıkmış ve yangının çıkış yerinin bitişiğinde petrolle dolu variller ateş alarak yangının süratle büyümesine neden olmuştur. Bu yangının sebebi buymuş. Bu mağaza, tahtadan yapılmış bir handa bulunduğundan han tamamen yanarak yok oldu. Kale surları içerisinde yer alan Kale Mahallesi’ndeki evler tamamen yandı. Bu mahallelerde bulunan 500 ev yok oldu” ifadeleri yer aldı.