Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

DOĞAL AFETLER

Gündem Yayın: 19.02.2023 14:44
DOĞAL AFETLER

Bugün dünyanın temel gündemi, dünya meselesi Doğal Afetler..

Özellikle kuraklık, kıtlık, sel, yangın, fırtına, çığ, nükleer, biyolojik, kimyasal, deprem ve volkanik patlamalar gibi çeşitli kategorilere ayrılmış doğal afetler…

Türkiye, iç ve dış politikadaki çekişmeleri bir tarafa bırakıp doğal afetlere odaklanmalı…

Bazı doğal afetlerin yeri ve zamanını bilmek mümkün olmadığı için önlem almak imkânsız gibi…

Ancak, doğal afetlerin etkilediği alanlarda iyileştirme yapılmak suretiyle, afetlerden asgari seviyede etkilenmesi sağlanabilir..

Doğal afetlerin ortaya çıkması muhtemel yerler tespit edilerek bu alanlarda konut ve yerleşim alanları kurulmasına müsaade edilmemeli…

Fay hattında bulunan mevcut yerleşim alanlarının da, afetten asgari seviyede etkilenecek yerlere taşınması sağlanmalı ki, doğal afetler can ve mal kaybı olmadan atlatılabilsin…

Siyaset beka, milli güvenlik, ulusal güvenlik olmak üzere, vekâlet savaşlarını ve ülke güvenliğini gündeme taşımakta…

Ülke güvenliği, bir devletin olmazsa olmazlarında olmalı ki, devlet devamlılığını sürdürebilsin..

Ancak doğal afetlerin de bir beka meselesi, milli güvenlik, memleket meselesi gibi gündeme alınıp çözüm bulma konusunda, harekete geçilemedi, bugüne kadar..

Türkiye’nin geçmişten günümüze deprem ülkesi olduğu, ülkenin tamamına yakınını fay hatlarının kapladığı, ulusal ve uluslar arası kuruluşlarca da, bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda…

Tahmini olarak belirlenmeye çalışılan zaman aralıklarında ortaya çıkacağı tahmin edilen doğal afetler ve şiddetli depremlerle uyanan Türkiye, büyük yıkım ve can kayıplarıyla yüzleşmekte..

Her büyük şiddetli, yıkım ve can kayıplarının ardından, fay hatlarının hareketliliği ülke gündeminin günlerce süren temel konusu olmakta…

Yaşanan doğal afetler, depremlerle uyanan Türkiye, depremin şiddeti ve fay hatlarının hareketliliği, doğal afetler konusunda saatlerce, günlerce ilgili ve ilgisiz, bilimsel ve bilimsel olmayan yorum ve açıklamalar yapılmakta…

Sonuçta deprem ve doğal afetlerin zararlarını asgari seviyeye indirecek tedbir ve kararlar konusunda bir arpa boyu bile gelişme kaydedilemediği görülmekte…

Ülke siyasetinin iktidarı ve muhalefeti arasında, sen yaptın, ben yapmadım kavgasına dönüşen ve bilimsel çözüme ulaşmayan tartışmalar yaşanmakta…

Doğal afetlerden olan depremden korunmanın temel yolu, fay hatları üzeri, yerleşim ve konutlaşmaya açılmamalı, fay hattı üzerinde bulunan yerleşimlerin taşınması…

Bugün Türkiye’nin yerleşim konumuna bakıldığında, ülkenin tamamına yakını fay hattı yakını ve üzerinde olduğu görülmekte ve bilinmekte…

Bu gerçek bilinmesine rağmen, yıkıcı depremlerden sonra bile, hala fay hattı üzerinde bulunan ve yıkılan binaların yerine yeni binalar yapılmakta…

Yerleşim alanları ve konutların depreme dayanıklılığı için, denetim ve yasal tedbirlerin uygulanmasından adeta imtina edilmekte..

6 Şubatta Türkiye’nin doğusunda, tahminlerin üstünde şiddet ve sayı ile meydana gelen depremleri, uluslar arası bilim kuruluşları da yıkıcı ve sıra dışı deprem olarak niteledi…

Deprem bölgesi olan ve depremle yaşamaya bir türlü alışamayan Türkiye, uyandığı yıkıcı ve şiddetli deprem karşısında yine bildik manzaralarla karşı karşıya geldi..

Afetin yıkıcı şiddeti, depremin ikinci gününden itibaren ancak görülmeye başlandı…

Başlayan arama-kurtarma çalışmalarına, ekipler zamanında müdahale edemeyince, depremzedelerin tepkisi, şiddetli yıkım ve can kaybını gözler önüne serdi…

Yine günlerce siyasetin ve bilimin gerekli ve gereksiz açıklama ve suçlamalarıyla doğal afet yönetilmeye çalışıldı…

Arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, görsel medyanın, arama-kurtarma çalışmalarında, enkazlardan sağ kurtarılmaya çalışılan depremzedelerin görüntüleri, yetkilileri olmasa da halkı oldukça etkiledi ve endişelendirdi..

Deprem değil, denetim ve tedbirsizlik, yanlış yerleşim alanları ve dayanıksız yapıların, yıkıcı şiddet ve can kaybına yol açacağı bilinmekte..

6 Şubat’ta ülkemizin doğusunu yerle bir eden deprem nedeniyle 10 ilimiz afet bölgesi ilan edilmişti…

Seçim ortamının da etkisiyle, iki yıl önce meydana gelen depremden etkilenen bir şehrimizin, siyasi baskısıyla afet bölgesi ilan edilmesiyle, afet bölgesi sayısı kapsamı genişletilerek 11 ilimiz afet bölgesi ilan edilmiş oldu…

Bu gerçekler göz ardı edilerek, yapılacak her türlü proje, inşaat ve afet bölgesi ilanı, depremlerin yıkıcı ve büyük can kayıplarıyla sonuçlanmasına yardım eder…

Ancak, dayanıksız yapı ve fay hatlarına inşa edilen yerleşim alanlarının, can almaya devam edeceği düşünülerek, önlem alıcı proje üretilmesi ve uygulanması, depremlerin can ve mal kaybına zarar vermeden atlatılmasını sağlayacaktır…

Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ani fren dorseyi yerinden çıkarttı

Gündem Yayın: 25.04.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
Ani fren dorseyi yerinden çıkarttı

Düzce’de tırın ani fren yapması ile dorse yerinden söküldü.

Olay, Kervan Kavşağı mevkiinde meydana geldi. Alınan bilgilere göre Düzce gişeler istikametinden Bahçeşehir istikametine seyir halinde olan S.Z. idaresindeki 27 ARJ 564 plakalı Mercedes marka kağıt yüklü tırın, sürücüsünün ani fren yapması sonrasında dorsesi yerinden çıktı. Sürücünün durumu fark etmesinin ardından aracın kupa kısmı ile tekrar birleştirmek için bölgeye vinç çağırıldı. Polis ekipleri bölgede güvenlik önlemleri alırken, dorse yaklaşık 1 saatlik çalışmanın ardından kupaya tekrar takıldı.

Paylaş: