Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

CHP’li Kadınlardan “Kadınlar Günü” Açıklaması

Gündem Yayın: 08.03.2016 15:42
Yazar:
CHP’li  Kadınlardan “Kadınlar Günü” Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi İl Kadın Kolları Kemal Güneş caddesi üzerinde bir araya gelerek 8 Mart Dünya Kadınlar günü ile ilgili açıklama yaptılar.
CHP Kadın kolları başkanı İsmet Oral günün anlam ve önemine dair yaptığı açıklamada,”Bu gün dünyanın Kadınlar Günü olarak kutladığı, bizim ise siyasal duruşumuzla yoğurarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak andığımız, kutladığımız 8 Mart.
8 Mart’ın tarihi kökenine de atıf yaparak,1857 yılının 8 Mart’ında daha iyi çalışma koşulları isteyerek greve başlayan, sayıları kırk bini bulan emekçi kadınlarımızı manevi şahıslarında selamlıyoruz. Bu grev sırasında o fabrikada çıkan yangın nedeniyle can veren 129 kadın emekçiyi hüzünle anıyoruz.
8 Mart’ın derinliğini anlamaya çalışırken, kadının yeri bakımından ülkemizin tarihinde de bir haftalık bir geri gidişle içinde olduğumuz Mart ayının önemine de değinmek isteriz. Ülkemizde kadının çağdaş ve özgür bir birey olması konusunda öncü olan Kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN 1923 yılının 1 Mart’ında Latife Hanım’ı yasama dönemi açılışı nedeniyle yapılan oturumu izlemesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirerek o dönemin koşullarında nasıl bir çığır aştığını hatırlatıyoruz. Yine 1935 1 Mart’ında Türkiye Büyük Millet Meclisi 5.Dönemi çalışmalarına başlarken ilk kez 18 kadının milletvekili olarak meclis sıralarında yer aldığını belirtiyor, bu dev adımları atan Ulu Önderimizi şükranla ve minnetle anıyoruz.
Kadının gördüğü şiddetle, uğradığı haksızlıklarla, çileli koşullarıyla değil;toplum içindeki başarısıyla,fedakar duruşuyla,yeni nesillerin yetişmesindeki olmazsa olmazlığıyla anılacağı bir TÜRKİYE için çalışıyoruz.
Tüm çabamız kadınların insan hakları temelinde siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, toplumun bu gelişimi benimsemesi ve içselleştirmesi, bu değişim ve gelişimin de kadının ekonomik, siyasi ve sosyal başarıyla taçlandırılması içindir.
Yasta Değil İsyandayız, Emekten Yana Sokaktayız.
İşte tam da bu sebepten “ÖZGECAN YASASI” biran önce TBMM’den çıksın istiyoruz.
Bizim eşit, özgür, mutlu, barış içerisinde kardeşçe ve insanca yaşamak hakkımızdır. Hak ettiklerimiz için mücadeleye devam. Çağdaşlık ve Demokrasi Bizim Vazgeçilmezimizdir.
Kadınlar İçin Özgürlük, Adalet Cumhuriyet Halk Partisi İle Gelecek. İlla Ki Kazanacağız.
Bu düşüncelerle, omzumuzdaki yük, yüreğimizdeki sevgi ve zihin dünyamızın tüm berraklığıyla sizleri selamlıyor, kadınlarımızın direnç ve emek kokan KADINLAR GÜNÜ’NÜ kutluyoruz” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

Eğitim Yayın: 24.04.2024 13:26
Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

KARES Alışveriş Merkezinde bulunan Mescid’in Kubbesine Arapça “Allah” yazısı yerine Arapça “Leyla” yazıldığı görüldü. Bugüne kadar fark edilmeyen yazının bilerek mi ya da bilmeyerek mi yazıldığı merak konusu oldu.

Karabük KARES Alışveriş Merkezi’ndeki caminin kubbesinin ortasına Arapça “Allah” yazısı yerine “Leyli/Leyla” kelimesinin yazıldığı görülürken, bunun yanlışlıkla mı yazıldığı ya da başka bir amaç için mi yazıldığı merak konusu oldu. Daha önce fark edilmeyen bu yazı ile ilgili gazetemiz tarafından yapılan araştırmalarda Arapça’da “Leyli” kelimesinin gece, geceye dair ve geceye ait anlamlarında kullanıldığı, Kuran’ı Kerim’de de yer alan kelimenin gece ibadeti için camide yer aldığı düşünülüyor; ancak bu kelimenin tekkelerde kullanıldığı belirtilirken, bu yazının Karabük’te Kavurmacı Camiinin kubbesinin ortasında da yer aldığı öğrenildi.

Yaptığımız araştırmalarda, uzman isimler, “Leyli kelimesi, gece anlamına gelir ve Allah’ın kudretini, geceleyin ibadet etmenin önemini simgeler. Ancak tekke gibi yerlerde tasavvufta yer alan Leyla sevgiliyi, onun şahsında ilahi aşkı temsil eder. Malum Leyla ve Mecnun hikâyesinde anlatılan durumdur. Arapçada “Leyla” ismi gecedir. Her ayın sonuna da “Leyla” denir. Çünkü ayın sonunda ay tamamen kaybolur. Karanlık, bilinmezlik ve sır barındırır. Tekkeler tasavvuf ehlinin ibadet amaçlı kullandıkları yerlerdir. Tekkede bu yazı olsa bile, Kavurmacı Camiinde neden yazıldığını sormak gerekiyor? Bir de ebcet hesabıyla “İlah” kelimesi “Leyla” kelimesi ile sayısal olarak aynı toplamdadır. Tabi bu camiyi yaptıranlara sormak lazım. Neden kubbesine Leyla yazıldı? Kim bu Leyla?” diye sordular.

Cami ziyaretçileri ise bu detayın dikkat çekici olduğunu, ancak ibadetlerini yerine getirirken bu yazıyı fark etmenin çok zor olduğunu dile getirdiler ve böyle bir hata varsa giderilmesini istediler.

2016 yılında 86 bin caminin kıblesi hatalı çıkmıştı. Yaşanan bu skandalın ardından Diyanet, kıble tespiti konusunda daha dikkatli olmak ve uzman astronomlardan eğitim almak adına çalışmalara başlamıştı. Ancak, camilerdeki yazıların ve süslemelerin gerçekten orijinaline sadık kalınıp kalınmadığı, restorasyonlarda ne tür önlemler alındığı ve yeni camilerdeki yazı süsleme programlarının izin kontrolü konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek ve halkın merakını gidermek adına ilgili kurumların açıklama yapması bekleniyor. Karabük’teki KARES Alışveriş Merkezi camisinde yer alan Arapça “Leyli/Leyla” kelimesinin doğru mu yoksa yanlışlıkla mı yazıldığı merak konusu olmaya devam ediyor. (Kaynak: Bölgenin Sesi Gazetesi)