Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Çankırı Belediyesi’ne Ait Hayvan Ambulansı Hizmete Girdi

Çankırı Yayın: 01.05.2014 08:54
Yazar:

ÇANKIRI Belediyesi tarafından hizmete sunulan Hayvan Ambulansında yaralı bir kaz yavrusu tedavi edildi. Geçtiğimiz haftalarda faaliyete geçen Çankırı Belediyesi Sokak Hayvanları ve Rehabilitasyon Aracı, hayvanların hayatlarını kurtarıyor. Vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan bir kaz yavrusu Çankırı Belediyesi ekipleri tarafından tedavi edildi. Çankırı Merkez Cumhuriyet Mahallesi’nde bir vatandaşa ait olan kaz yavrusunun yaralığı olduğu ihbarı üzerine harekete geçen Belediye Hayvan Rehabilitasyon Merkezi ekipleri hayvan ambulansı ile birlikte kurtarma operasyonuna başladı. Sol bacağında ve sol kanadında kas ve deride kesik yarasından dolayı kanaması olan kaz yavrusuna belediye veteriner hekimi müdahale etti. Yavrunun bir kaz günlük olup, yaralanma nedeninin ise yumurtadan çıkması esnasında, yumurta kabuklarının sol bacağında ve sol kanadında kesiklerin oluşmasından kaynaklandığı belirtildi. Yaralı hayvan, tedavisinin ardından sahibine teslim edildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Çamaşırları açık havada kurutmak polen alerjisini tetikliyor’

Sağlık Yayın: 29.03.2024 04:36
İhlas Haber Ajansı
‘Çamaşırları açık havada kurutmak polen alerjisini tetikliyor’

Baharın gelişiyle birlikte alerjik hastalıkların tetiklendiği uyarısında bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, “Yıkadığınız çamaşırları açık havada kurutmayın, havada uçuşan polenler çamaşırlarınıza yapışarak giydiğinizde alerjinizi tetikleyebilir” dedi.

Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, mevsimsel olarak giderek artan bahar alerjisi hakkında bilgilendirdi. Halk arasında ‘bahar nezlesi’ olarak bilinen polen alerjisinin, çoğunlukta kalıtsal olan alerjik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Yurdakul, “Vücut bu esnada, aslında zararı olmayan bir maddeye (polen proteinleri) aşırı bir savunma tepkisi gösterir. Belirtilerin tam olarak tetikleyici bitkilerin çiçek açma dönemine denk olarak ortaya çıkışı, bahar nezlesinin karakteristik özelliğidir. En sık görülen belirtiler; burunda kaşıntı, akıntı ya da tıkanma, hapşırma, gözlerde kaşıntı ya da sulanma, damakta, burunda veya kulaklarda kaşınmadır. Polen alerjisi zamanla alerjik astıma doğru da ilerleyebilir” diye konuştu.

Bahar nezlesinin belirtilerini hafifletmek için üç farklı olanak olduğunun altını çizen Opr. Dr. Yurdakul, tedavilere şöyle değindi:

“Hastalığın oluşmasını önlemek için alınan tedbirler (proflaksi): Polene maruz kalma durumundan tamamen ya da büyük ölçüde kaçınılması (bkz. günlük yaşam için pratik öneriler). Semptomatik tedavi: Akut evrede burun spreyleri, göz damlaları ve/ veya hap/damla şeklinde antihistaminik ve antialerjik ilaçlar kullanılır. Şikâyetin türüne göre gerekirse kortizon içeren ilaçların kullanılması önerilir. Bağışıklık tedavisi: Bir polen alerjisini uzun vadede ve kökten iyileştirmenin bir olanağı ise, hassasiyetin azaltılmasıdır. Söz konusu tedaviden önce kişinin tam olarak hangi polenlere karşı alerjisi olduğunu tetkik edilmesi gerekir.”

Günlük yaşamda yapılabilecek pratik çözümler

Polen alerjisi olan kişilerin sıkıntılarını azaltmak için birkaç basit öneride bulunan Dr. Yurdakul, “Evi yalnızca sabah saatlerinde veya uzun süreli yağmurlar esnasında havalandırın veya pencerelere (ve otomobilinize) polenlerin girmesini önleyecek filtre taktırın. Kapalı oturma odalarında, zeminde bulunan polenlerin uçuşmasını önlemek amacıyla, türbülanslar (örn. vantilatör) oluşturulmaktan kaçınılması gerekir. Yıkadığınız çamaşırları açık havada kurutmayın, havada uçuşan polenler çamaşırlarınıza yapışacak giydiğinizde alerjinizi tetikleyecektir. Akşamları saçlarınızı ve yüzünüzü yıkayın. Havada polen konsantrasyonunun yoğun olduğu zamanlarda (güzel, rüzgârlı hava), mümkünse açık havada fazla kalmayın. Açık havada yandan korumalı güneş gözlüğü ve şapka vb. kullanın” şeklinde konuştu.