Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

BÜYÜK DÜŞÜN KARABÜK…

Köşe Yazıları Yayın: 16.09.2022 08:50
BÜYÜK DÜŞÜN KARABÜK…

Şehirler, geçmişiyle doğal zenginlikleriyle, eşrafıyla, siyasetiyle, ulusal ve uluslar arası platformda boy gösterir…
Karabük ise Türkiye’nin ilk ağır sanayi demir-çelik entegre tesislerin kurulduğu, ülkeye yayıldığı ekonomi şehri olarak tarihteki yerini almış…
3 Nisan 1937 günü Türkiye’de ağır sanayi demir-çelik tesislerinin ve dolayısıyla Karabük’ün kuruluş yıldönümü…
Ağır sanayi demir-çelik sektörünün kurulmasıyla ülke ekonomisinin lokomotifi olan Karabük, geniş yan sanayi ağı ile buluşamayınca gelişmeyi de tamamlayamamış…
Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte başlayan ekonomik kalkınmaya ev sahipliği yaparak gelişmeye başlayan Karabük, gelişmesini tamamlayabilseydi, bugün şehrin bir ucu Bartın Limanı, bir ucu Filyos limanına kadar uzanabilirdi…
Türkiye’nin en büyük sanayi ve endüstri bölgelerinden birisi olabilirdi Karabük…
Kuruluşuyla birlikte Zonguldak siyasetiyle sınırlı ölçüde gelişmeyi zorlayan Karabük, 90’lı yıllarda il olmasıyla birlikte, Karabük siyasetini oluşturmakta maalesef başarılı olamadı…
Demir-Çelik Fabrikalarının özelleştirilmesiyle sözde işçilere, Karabük’lülere satılan fabrika, maalesef şehrin küçülmesini engelleyemedi..
Özelleşmeyle birlikte, Karabük’ün tarihini yansıtan değerlerin özelleşmeye dahil olarak, şehrin elinden alınması da tarihi ve kültürel değerlerin yok olmasını sağladı…
Son yılların yerel ve genel siyaseti, şehrin değerlerinin kaybolmasına adeta göz yumdu…
Türkiye’de demir-çelik ağır sanayinin kuruluş günü 3 Nisan geçmişte festival havasında kutlanarak, ulusal hale getirilmeye başlanmıştı…
Amatör kümeden başlayarak, Süper lige kadar yükselme başarını gösteren Karabükspor, şehrin spordaki gururu, uluslar arası spor arenasında şehri temsil ederek, şehrin tanıtımına önemli katkılar sağlamıştı…
Fabrikanın kurulmasıyla oluşan konut ve sosyal tesisler bile bugün tarihi değer taşırken, özelleşmeyle birlikte bakımsızlıktan harabe halinde…
Bu gibi değerlerin yeniden Karabük’e kazandırılması için uzun yıllar gerekirken, bazı değerlerin yeniden kazanılması mümkün olmayabilir…
Günümüzde tek caddeli il görünümünden kurtulmak için proje ortaya koyamayan yerel ve genel siyaset, sosyal projelerle şehrin gündemini yönetmekte…
Bugün şehir giriş kavşak düzenlemesi, eski valilik binasına cami projesi ile birleşince, şehrin trafik sıkışıklığına çözüm olmayacak galiba…
Tarih ve turizmiyle, bacasız sanayi üniversitesiyle, zengin orman deniziyle, kayak tesisiyle, demir-çelik sektörüyle, bölgeye yapılan yatırımlardan oluşan hazineyi değerlendirmek yerel ve genel siyasetin görevi…
Filyos liman projesi, doğalgaz ile ülkenin ve bölgenin ekonomisi Zonguldak Çaycuma bölgesine odaklanırken, Karabük de yanı başındaki bu gelişmelere kayıtsız kalmamalı ve Karabük Büyük Düşünmeli…
Düşünce ve görüşlerin ışık olması dileğiyle…

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Giresunlu öğrencilerden 30 kahraman için 30 el yazması kitap

Eğitim Yayın: 23.04.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Giresunlu öğrencilerden 30 kahraman için 30 el yazması kitap

Giresun’da ilkokul öğrencileri 30 kahraman için 30 adet el yazıları ile kitap hazırladı. Öğrenciler tarafından elde yazılan kitapların il genelindeki kütüphanelere dağıtılacağı kaydedildi.

Giresun Akacıbükü İlköğretim okulu öğrencileri, Sosyal Bilgiler Dersinde yaparak öğrenecekleri bir deneyim yaşadı. Sınıf öğretmeni Telat Tüney, 30 kahramanın yer aldığı, 30 adet kitabı el yazısı ile öğrencilerine yazdırarak farklı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Öğrencilerin, araştırarak ve yaparak hem öğrenmelerini hem de bir deneyim yaşamalarını sağladığını anlatan Sınıf Öğretmeni Telat Tüney, “Sosyal Bilgiler dersimizde ’Kahramanlar’ diye bir ünitemiz vardı. Bu bölümü işlerken, hem kalıcı olsun hem de farkındalık oluşturması açısından böyle bir etkinlik gerçekleştirmek istedik. Her öğrencimiz etkilendiği kahramanın hayatını araştırdı. Daha sonra her öğrenci bir kitap formatında bunu el yazması bir kitaba dönüştürdü. Bu el yazması kitapta Sultan Alparslan’dan Seyit Onbaşı’ya, Şerife Bacı’dan Eren Bülbül’e kadar 30 kahraman yer almaktadır. Tamamen öğrencilerimiz tarafından hazırlanan el yazması kitaplarımızı Milli Eğitim Bakanlığımız, Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve ilimizdeki kütüphanelere göndermeyi düşünüyoruz” dedi.