Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bilgi Evi Yaz Kurslarında Sona Yaklaşılıyor

Safranbolu Yayın: 06.08.2015 14:08
Yazar:
Bilgi Evi Yaz Kurslarında Sona Yaklaşılıyor

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un talimatları ile Safranbolu’da bulunan, çocuklarını dershaneye gönderemeyen aileler için kurulan ve kısa sürede özellikle ortaokul seviyesindeki çocukların eğitimlerine destek veren Bilgi Evi Yaz Kurslarında sona yaklaşılıyor.
2015 Yaz Kursları Sonu Programları yoğunluk nedeni ile iki güne yayılırken, ilk program 10 Ağustos 2015 Pazartesi günü Sunal Tülbentçi Öğretmen Evinde gerçekleştirilecek.
Saat 19.00’da başlayacak olan programda sırası ile Kur’an Tilaveti, Açılış Konuşması, Hz. Muhammet’in İsimleri, Koro – İlahiler, Aşere-i Mübeşşere ve Hanım Sahabeler, Kur’an-ı Kerim’in İsimleri Sunum, İman Olmazsa Sunum, Nasıl Konuşmak Gerek Sunum, Ödül Töreni ve Dua yer alırken, 12 Ağustos Çarşamba günü saat 19.00’da Misak-ı Milli meydanındaki programda ise Açılış Konuşması, Koro Neşeli Şarkılar Mini Konser, Futbol Show, Gitar Mini Konser, İşaret Dili ile Şarkılar, Basketbol Show ve Folklor Gösterisi olacak.
Program ile ilgili l-kısa bir açıklama yapan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, “Çocuklarımız yaz dönemi süresince tatil olmasına rağmen hem derslerine çalıştılar hem de değişik etkinlikler ile gelen kültür ve sosyal yönlerini geliştirdiler. Bununla birlikte Bilgi Evimiz her dönem biraz daha fazla kayıt alırken bu yıl kontenjanın da üzerine çıkarak hiçbir vatandaşımızın dolayısı ile çocuğumuzun da mağdur olmaması da göz ardı edilemez.
Her zaman dile getirdiğimiz gibi ana amacımız geleceğimiz olan çocuklarımıza en iyiyi, en güzeli ve dahası yaşanılabilir bir Safranbolu bırakmak. Bu nedenle çocuklarımız ve eğitimleri bizler için çok önemli. İnşallah yapılacak olan etkinliklerde çocuklarımızın başarılarını birlikte takdir edeceğiz.
Ben 10 ve 12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek olan etkinliklere tüm halkımızı davet ediyorum” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hamsi ihracatında sona doğru

Ekonomi Yayın: 28.03.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Hamsi ihracatında sona doğru

Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Şubat döneminde 18 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 577 bin 463 kilogram karşılığı 2 milyon 119 bin 896 dolarlık döviz sağlandı.

En fazla hamsi ihracatı 524 bin 936 dolar ile Belçika’ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne 368 bin 287 dolar ile Fransa’ya yapılırken geçen yılın aynı döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karşılığı 1 milyon 569 bin 373 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsiyi ayıklanmışın yanı sıra artık konserve olarak da ihraç edilmeye başlandığını söyledi. Bu sezon hamsi ihracatının önceki sezona göre daha verimli geçtiğini belirten Gürdoğan, 15 Nisanda başlayacak olan av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında bundan sonra herhangi bir hareketlilik beklemediklerini kaydetti.

Hamsi ihracatında miktar bazında yüzde 90 artış yaşadıklarını ifade eden Gürdoğan, “2024 yılı Ocak-Şubat döneminde hamsi ihracatından 2 milyon dolar civarında bir gelir söz konusu. Değer bazında yüzde 35, miktar bazına baktığımız zaman ise yüzde 90 arttı. 2023 yılında ise değer bazında 1 milyon 569 bin dolar iken aynı zamanda miktar bazında da 303 bin 752 kilogram olarak gerçekleşmişti. Hamsi ihracatı en fazla Amerika Birleşik Devletleri, AB Almanya, Belçika gibi ülkelere yapılırken verim açısından geçen seneye göre daha iyi. 15 Nisanda av yasağı başlayacak bunun için hamsi ihracatında herhangi bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi.

“Balık av sezonu erken başlamasın”

Hamsi sezonunun boy konusu dikkate alınarak daha geç başlamasından yana olduklarını belirten Gürdoğan, “Hamsi avında boy konusu dikkate alınarak sezona erken değil daha geç başlatılmasının altını çizmek istiyoruz. Çünkü gelecek nesillere aktarmak adına var olan hamsi stoklarını korumak gerekirse avlanma tarihleriyle oynamamız gerektiğini belirtmek isterim. Özellikle balıkçılıkla geçinen sektör temsilcilerimiz yeterli balık bulamamalarından dolayı Afrika, Moritanya gibi ülkelere avlanmaya gittiklerini belirtmek isterim. Dolayısıyla elimizdeki stokları çok daha verimli kullanmak adına körfez balıkçılığı dediğimiz ufak balıkların büyütülme konusundaki çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Örneğin istavrit olmak üzere diğer balık çeşitlerini büyütmek için KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinde uygulamalar neticesinde özellikle Japonya’daki yarım ada, deltalardaki sistemle büyütüp katma değerli ürünler elde etme çalışmalarını başlatmamız lazım. Bunun örneği Japonya, Norveç’te çok yaygın. Biz sadece denizdeki balıkları olduğu gibi avlıyoruz, onları büyütme konusunda çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Hamsinin ayıklanmış olarak ihracının yanı sıra artık konserve olarakta göndermeye başladıklarını kaydeden Gürdoğan, “Hamsiyi ayıklanmış olarak da yolluyoruz. Artık konserve olarak da yollamaya başladık. Dolayısıyla katma değerli ürünler olarak yollandığı için rakamlarda da artış oluyor. Dünyadaki sistemlere entegre olduğumuz zaman uzun vadede yani dayanıklı tüketim malları haline getirilmesi gerekiyor konserve gibi dondurulmuş ürenler gibi. Dolayısıyla hamsiyi taze olarak uzak yerlere yollayamayacağımız yerlere soğuk zincirle göndermemiz çok daha rantabl olduğunu miktarda ve ihracatta artış olmasını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.