Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

BEÜ Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri MYO’da OPTİSYENLİK Programı Açıldı

Zonguldak Yayın: 23.02.2016 08:57
Yazar:
BEÜ Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri MYO’da OPTİSYENLİK Programı Açıldı

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü bünyesinde “Optisyenlik Programı” açılmasına ilişkin Yükseköğretim Kurulu’ndan onay cevabı alındı. Programın yakın zamanda faaliyete geçirilmesi için çalışmalara başlandı.
Optisyenlik Programı Türkiye’deki üniversitelerin birçoğunda mevcut değil. Batı Karadeniz bölgesinde bu programa sahip ikinci üniversite olan Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) bu alanda eğitim almak isteyen gençlere önemli fırsatlar sunmaya hazırlanıyor.
BEÜ Ahmet Erdoğan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. F. Ebru Ofluğlu Demir Programın önemine dikkat çekerek: “İnsan sağlığı ile doğrudan ilgili olan göz rahatsızlıkları ve bunların çözüm yolları gözlükçülüğü geçerli ve zorunlu kılmaktadır. Gözlüğün yerini tutabilecek teknolojik yeniliklerin yetersiz kalması ve çıkanların da gerek sağlık açısından gerekse kullanım açısından daha iyi olmaması, mesleği gelecekte de önemli bir istihdam alanı olarak ortaya çıkarmaktadır. Optisyenlik Bölümü, göz sağlığını olumsuz etkileyebilecek ürünlerin piyasada olmaması ve işin uzmanı kişilerce satışının ve kontrolünün yapılması açısından sayısı çoğaltılması gereken bir bölümdür. Geniş bir istihdama sahip olan program mezunları, 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun esaslarına göre “Optisyen” unvanı ile istedikleri il veya ilçede, kendilerine ait Optisyenlik Mağazası açabilirler. Yine özel veya tüzel şahıslara ait optik mağazalarında sorumlu mesul müdür olarak çalışabilirler. Veya gözlük camı ve çerçevesi imal eden fabrika ve firmalarda da çalışabilirler.” dedi.
“OPTİSYENLİK PROGRAMI İNSAN SAĞLIĞININ KORUNMASI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR PROGRAM”
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, optisyenlik programının insan sağlığının korunması, özellikle göz sağlığının korunması açısından çok önemli olduğunu belirterek, üniversiteleri bünyesinde açılan Optisyenlik programı için şunları söyledi “Her geçen gün Üniversitemizdeki bölümlere ve programlara bir yenisini daha ekliyoruz. Sağlık alanında yaptığımız atılımlar hem üniversitemiz hem de Zonguldak için oldukça önemlidir.
Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi Zonguldak’ın ve Batı Karadeniz’in ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor. Açılacak Optisyenlik Programıyla istihdamı geniş olan bir iş alanının ilk adımı olan eğitim basamağını bölgemize kazandırmış olacağız. Bu program gençlerin istihdamı için çok önemli. Mezun olunduğu anda geniş bir sahada çalışma imkânı bulabilecek olan öğrenciler Optisyenlik programına yoğun ilgi gösteriyor.
Bizlerde gençlerimizin bu ilgisine kayıtsız kalmadık ve programın üniversitemizde açılması için başvurularımızı yaptık. Yaptığımız çalışmalar sayesinde programın açılması için YÖK’ten onay alındı. Optisyenlik programı Üniversitemize ve Zonguldak’a hayırlı olsun.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gezeravcı: “Türk halkının hak ettiği birçok mutluluk daha var”

Teknoloji Yayın: 29.03.2024 08:24
İhlas Haber Ajansı
Gezeravcı: “Türk halkının hak ettiği birçok mutluluk daha var”

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaya giden ilk Türk olarak gurur duyduğunu belirterek, “Türk halkı, Türkiye Cumhuriyeti’nin teminatı genç kardeşlerimizin daha bu devletin topraklarında, bu bayrağın gölgesi altında yaşamayı hak ettiği daha birçok mutluluk var” dedi.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Samsun’da Ondokuz Mayıs Üniversite’nde (OMÜ) gençlerle ile bir araya geldi. Alper Gezeravcı, uzaya gitme kararı alma aşamasından, uzayda geçirdiği günler ve sonrasında yaşadıkları ile ilgili hâtıralarını gençler ile paylaştı. Gezeravcı, gençlere hayallerinden vazgeçmemeleri önerisinde bulundu.

“Türk halkının hak ettiği birçok mutluluk daha var”

Türkiye’nin uzay alanındaki hedeflerden birini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, “Gençler, Sizin özgüveninizi kırmaya teşebbüs edebilecek kimseye imkan vermeyin. Hayatta bir işi sadece bir insan başarabilmişse, emin olun sizler de başarırsınız. Çıktığınız bu yol hepinize hayırlı, uğurlu olsun. 2018’in Aralık ayında Türkiye Cumhuriyeti çatısı altında Türkiye Uzay Ajansımız kuruldu. Bölgemizde uzay alanında faaliyet gösteren farklı ülke ve çatı organizasyonları arasında uzay ajansı en yeni en genç kurulan, en genç yapıya sahip ülkeydik. Sadece 2 yıllık hazırlık sürecinin ardından Şubat 2021 yılında Cumhurbaşkanımız tarafından kurulmuş olan bu çatı organizasyonun bünyesi altında oluşturulmuş uzay alanındaki 10 hedefimiz halkımızla paylaşıldı. Şu anda mutluluğunu ve gururunu yaşadığımız bu güzel tablonun vesilesi bu 10 hedeften sadece bir tanesi. Kalan 9 hedefle de ilgili kendi takvimleri ve kendi planlamaları dahilinde çalışmalar çok ciddi düzeyde devam ediyor. Dolayısıyla şuanda yaşadığımız tablonun benzerlerini önümüzdeki yıllarda da yaşamaya hazır olun. Türk halkı, Türkiye Cumhuriyetinin teminatı genç kardeşlerimizin daha bu devletin topraklarında, bu bayrağın gölgesi altında yaşamayı hak ettiği daha birçok mutluluk var” diye konuştu.

Uzaya gitmeden önce aldığı eğitimlerden de bahseden Gezeravcı, “TÜBİTAK Uzay’ın sitesi içerisinde astronot olmak isteyenlerle ilgili sürece yönelik konulmuş olan kriterlerin listesini incelemeye başladım. Yaklaşık 3,5-4 sayfalık bir listeydi. Sayfanın en altına geldiğimde eksik bir kriter olmadığını gördüm. O andan itibaren tam 3 hafta boyunca başvuru yapmadan inceleme ve değerlendirme sürecine başladım. Çünkü o güne kadar uzayla ilgili bir şeyi hayal etmekten dahi uzak duran, itinayla bunu bir hayal olarak zihnine almaktan tereddüt yaşayan bir birey olarak devletimizin 100’üncü yılında koyduğu bu kadar üst düzey bir hedef için o uzay alanındaki operasyonun gerekliliklerinin ne olduğunu idrak etmeye çalıştım. Çünkü bilmediğim, ısrarla da bilmekten ve onu zihninin bir köşesine yerleştirmekten uzak duran bir bireydim. 3 hafta boyunca erişebildiğim açık kaynaklardan bu işi yapmış astronotlardan, emekli olmuş astronotlardan hali hazırda süreci yürüten, organizasyonların uzay görevi ile ilgili paylaşmış oldukları resmi, gayri resmi bütün açıklamaları okumaya çalıştım. Amaç, bu işi bugüne kadar yapmış olanların o hissiyatını bizzat kendi ağızlarından işin yapılış şeklini ilgili organizasyonların tarifiyle doğru olarak anlamaya çalışmak. İş sadece o 14 günlük süre içerisinde bu görevi yapmak değil, işin sosyal, beşeri, teknik altyapısı haricinde çok farklı yönleri vardı. Her şeyiyle doğru anlamaya çalıştım. 3 haftanın sonunda zihnimde herhangi bir tereddüt kalmadıktan sonra başvurumu yaptım. Başvuruyu gerçekleştirdiğim andan itibaren sürecin tamamlanması için geçen süre yaklaşık 8-9 ay. Bu sürenin içerisinde yoğun olarak seçim kriterlerinin yürütüldüğü yer Ankara. Ek olarak son 2 aşaması da Eskişehir’de Hava Kuvvetlerine ait fizyolojik testlerin gerçekleştirildiği merkezde geçti” şeklinde konuştu.