Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Başkan Aksoy, TOKİ Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Safranbolu Yayın: 29.09.2014 06:45
Yazar:
Başkan Aksoy, TOKİ Çalışmalarını Yerinde İnceledi

Safranbolu Belediyesi  tarafından yapılan yer tahsislerinin ardından hızla çalışmalarına başlayan Toplu Konut İdaresi  (TOKİ)  Yazıköy mevkiindeki çalışmalarını yüzde 80 civarındaki bölümünü tamamladı.

Çalışmaları yakinen takip eden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy Yazıköy’e giderek çalışmaları yerinde inceledi ve  kısa bir süre sonra vatandaşların evlerine yerleşebilecekleri müjdesini verdi.

Aksoy burada yaptığı açıklamada; “ Safranbolu’da konut ihtiyacını gidermek amacı ile düşük ve orta gelirli vatandaşlarımızın ihtiyacı için TOKİ ile birlikte 506 konutlu bir proje yaptık. Bu projemiz diğer TOKİ projelerinden oldukça farklı bir projedir. Birincisi, yükseklikte sınırlama mevcut,  6 kat yükseklik var.  İkincisi, evlerin dış cepheleri Safranbolu evi görünümündedir. TOKİ burada, hep eleştirildiği şehir dokularına uygun olmadığı iddia edilen ya da çevredeki yapılaşmayı dikkate almadığı söylenen standardının dışına çıktı. Yapmış olduğu konutlarda Safranbolu evi modelini binaların dış cephelerine uyguladı. Sırf bu dış cephe çizimleri için nerdeyse 2 – 3 ay beklendi ve neticesinde Safranbolu görünümüne yakışan ve uygun olan binalar burada yapılıyor. 506 konut yapılıyor. Nasip olursa inşallah bir ay içerisinde konutlar tamamlanacak. Şuanda konutlar yüzde 80 tamamlanma oranına sahip. Proje içerisinde 150 kişilik bir cami, 24 derslikli bir ilkokul, alışveriş merkezi ve sosyal donatı alanları var. Şuadan inşaatların büyük bir kısmı tamamlandı ve çevre düzenleme çalışmalarına başlandı. Ben bu anlamda Safranbolu’ya yakışan mimari ile konut yaptığı ve dış cepheyi Safranbolu’ya uygun düzenlediği için TOKİ yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Başta o zamanki TOKİ Başkanımız Ahmet Haluk Karabel’ e,  şimdiki TOKİ Başkanımız Mehmet Ergün Turan’ a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Müteahhidimiz inanılmaz bir hızla çalıştı. Gerçekten buradaki çalışmaları takdire şayandır. Bu TOKİ için bir başlangıç. Çevreye duyarlı, etkileşim alanındaki bütün binalara uygun binalar yapmak adına, dış cepheleri düzenlemek. Bundan sonra bu tarz çalışmaların devam edeceğini temenni ediyorum. Yine bunun dışında da Safranbolu’muza şuanda 210 konutluk bir başka TOKİ projesi var. O da bir mahalleyi dönüştürmeye yönelik. Nasip olursa o da bayram sonrasında tamamlanmış olacak. Yine bunların dışında şuanda başlatacağımız 600-650 konut arasında 3. Etap TOKİ projemiz var. Bu projede inşallah önümüzdeki günlerde start verecek. Böylelikle Safranbolu’da TOKİ 1200-1300 civarında konutu Safranbolulu alt ve orta gelirli hemşerilerime kazandırmış olacak. Başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımıza TOKİ projesini ortaya koyan ve bu anlamda halkımızın konut edinmesine imkân sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Yetkililerden çalışmalar ile ilgili bilgi alan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, konutları yakından inceledi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tarım ilaçsız çekirdeksiz üzümler geliyor

Ekonomi Yayın: 20.04.2024 12:24
İhlas Haber Ajansı
Tarım ilaçsız çekirdeksiz üzümler geliyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile hastalıklara dayanıklı, üzerinde tarım ilacı kalıntısı olmayan, çekirdeksiz üzümler geliştirilecek. Karadeniz’e özgü ‘kokulu üzüm’ de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştiriciliği ve Islahı Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse’den alınan bilgilere göre; ’mildiyö’ ve ’külleme’ bağcılıkta ekonomik kayıplara yol açan en önemli iki hastalık olarak ön plana çıkıyor. Bu hastalıklar Türkiye’nin hemen her bağ bölgesinde sıklıkla görülüyor. Bu hastalıklarla mücadelede en yaygın yöntem ilaçlama olarak gösteriliyor. İlaçlama sıklığının artması beraberinde kalıntı problemlerini ve ilerleyen dönemlerde kanser vakalarında artışı getiriyor. Tarım ilaçlarının kullanımı insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor. İlaç masraflarının yüksek olması, üreticinin maliyet yükünü artıyor. Zaman zaman yurtdışına ihraç edilen tarım ürünlerinde kabul edilebilir seviyenin üzerinde tarımsal ilaç kalıntısı çıkması durumunda Türkiye’nin imajı kötü etkilendiği gibi, o ülke pazarına uzun süre ürün gönderilememe tehlikesi yaşanıyor. Bu tip sorunların yaşanmaması için proje yürüten Doç. Dr. Bülent Köse, TÜBİTAK destekli projesinde hem ilaç kalıntıları olmayan hem de hastalığa dayanıklı çekirdeksiz üzümler geliştirecek.

“Çocuklarımızın severek tükettiği bu ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olmasını istemiyoruz”

“Külleme ve Mildiyö Hastalıklarına Dayanıklı, Çekirdeksiz Üzüm Geliştirme Projesi” hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bülent Köse, “Projemizin asıl amacı özellikle külleme, mildiyö hastalıklarına dayanıklı ve çekirdeksiz özellikli üzüm çeşitlerinin geliştirme projesidir. Bu bağlamda biz Karadeniz Bölgesinde yetişen ve yöre halkınca sevilen, kokulu üzümlerden daha önceden tescil ettirdiğimiz 2 çeşidi ana ebeveyn olarak kullanıyoruz. Kokulu üzümler yapısı gereği mantari hastalıklara son derece dayanıklı. Bu yüzden Karadeniz Bölgesi sahil kuşağında ilaçlamaya gerek kalmadan rahatça yetişiyor. Ancak sofralık üzümlere göre yeme kalitesi oldukça düşük. Biz bu kokulu üzümleri ülkemizin milli çekirdeksiz çeşidi olan ‘sultani çekirdeksiz’, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan ‘Tekirdağ çekirdeksizi’ ve uluslararası kaliteli bir çeşit olan ‘crimson seedless’ çeşitleri ile melezliyoruz. Melezleme ile elde edilen üzüm çekirdekleri çimlendiriliyor. Elde edilen melez bitkilerde daha sonra mantari hastalık gelişimini kontrol ediyoruz. Bitkilere külleme ve mildiyö etmenlerini bulaştırıyoruz. Hastalık gelişmeyen ya da zayıf gelişenleri biz dayanıklı ya da tolerant olarak kabul ediyoruz. Hassas olanları elemine ediyoruz. Hastalıklara dayanıklı olarak tespit edilen genotiplerde DNA izolasyonu yapılarak, biyoteknolojik yöntemlerle markörle tarayarak henüz daha meyvelerini görmeden yaprağından bunların çekirdekli ya da çekirdeksiz olma durumuna belirleyebiliyoruz. Sonraki aşamada da bunların meyve özellikleri incelenecek ve ticari değer taşıyan adaylarda tescil çalışması başlatılacak. Hepimiz malumu üzerine tarım sektöründe tarım ilacı kullanımı çok yaygındır. Kullanmadığımız takdirde ürün alma şansı oldukça zordur. Külleme ve mildiyö hastalığı, bağcılıkta 2 önemli hastalık söz konusudur. Bu hastalıklara karşı biz ilaçlama yapmadığımız takdirde ürün almamız çok zordur. Özellikle gelişim yaşındaki çocuklar ve insan sağlığı yönünden daha az riskli olan ve sağlıklı üzümler elde edebilmek için bu projeyi önerdik” dedi.

‘Kokulu üzüm’ çekirdeksiz olacak

Proje kapsamında kokulu üzümleri çekirdeksiz üzüm haline getireceklerini belirten Doç. Dr. Bülent Köse, “Projenin ana ürünü olan ‘kokulu üzüm’ Karadeniz Bölgesi sahil kesiminde yaygın olarak yetişmektedir. Nemli ve yüksek iklim şartlarına bağlı olmasına rağmen bu bölge mantar hastalıklarına karşı oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple biz kokulu üzümleri çekirdeksiz üzüm çeşitleriyle melezleyerek daha iyi tüketilebilir, ticari değeri yüksek çeşit elde etmek istiyoruz. Çocuklar çekirdeksiz çeşitleri çok seviyor. Onların severek tükettiği bu ürünlerde biz zirai ilaç kalıntısı olmasını istemiyoruz” diye konuştu.