Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bakan Eker’den Ödeme Açıklaması

Çankırı Yayın: 20.05.2014 08:55
Yazar:

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker: “Türk Çiftçisine Bu Ay 1 Milyar 650 Milyon Lira Ödeme Yapıyoruz. Bölünmüş Tarım Arazilerinden Dolayı Türkiye’nin Ortalama Yıllık Kaybı 17 Milyar”

ÇANKIRI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Türk çiftçisine bu ay 1 milyar 650 milyon lira ödeme yapıyoruz” dedi. Bakan Eker, 30 Mart’ta yapılan mahalli idareler seçimlerinin ardından belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edildiği Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde esnaf ziyareti yaptı. Esnaflarla bir süre sohbet eden Bakan Eker, daha sonra Çankırı’ya gelerek valiliği ziyaret etti. Kentte kalabalık bir grup tarafından karşılanan Bakan Eker, valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Çankırı Valisi Vahdettin Özcan’dan kentle ilgili brifing aldı. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çıkarılan tarım arazilerinin toplulaştırılması tasarısı ile parçalanarak verimsiz hale gelen toprakların bölünmesinin önüne geçileceğini söyledi. Parçalanmış ve bölünmüş yapıdan dolayı Türkiye’nin ortalama yıllık kaybının en az 17 milyar olduğunu açıklayan Eker, “Yani biz bir senede Cumhuriyet tarihinin en yüksek desteğini ödüyoruz. 9,7 milyar lira bu sene çiftçiye para veriyoruz. Bunun iki katından fazlasını her yıl arazilerin parçalanmış olmasından dolayı Türkiye kaybediyor. Bu kadar önemli bir husus. Hiçbir gelişmiş ülkede böyle bir uygulama yoktur bizdeki gibi. Biz de şimdi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bu sorunu çözecek bir yasal düzenleme yaptık. TBMM’den geçti ve bundan sonra en azından mevcutta bölünmenin önüne geçecek bir uygulama. Türkiye’nin milli menfaatleri bunu gerektiriyor. Türkiye’nin geleceği bunu gerektiriyor. Bunu biz sağlarsak Türkiye’de köyden kente göç kontrol altına alınır. Çünkü buradaki amacımız, bir çiftçinin karnını doyurabilecek kadar üretim yapabilen bir iletme büyüklüğünü yakalamasıdır. Esas gayemiz budur. Bu da gıda güvenliğini, Türkiye’nin geleceğini, tarım sektörünün geleceğini çok çok olumlu etkileyecek bir düzenlemedir” ifadelerini kullandı. Çiftçi desteklemeleri kapsamında Mayıs ayında 1 milyar 650 milyon lira ödeme yapılacağını ifade eden Eker, şunları kaydetti: “Yılın ilk 4 ayında 4,4 milyar Türk Lirası ödeme yaptık. Bu ay da 1 milyar 650 milyon ödeme yapıyoruz. Bu ayki ödemelerimiz mayıs ayının son haftasında yapılacak. 800 milyon lirası yağlı tohumların prim desteği, 420 milyonu küçükbaş hayvan desteği, 100 milyonu hububat desteği, 35 milyonu sertifikalı tohum desteği ve diğer desteklerden oluşuyor. Böylece mayıs ayı sonu itibariyle 6 milyar lira ödeme yapmış olacağız. Yani 9 milyar 700 milyon Türk Lirası’nın 6 milyar lirası mayıs ayı sonu itibariyle ödenmiş olacak. Geriye kalan 3 milyar 700 milyonu da yılın 7 ayında ödeyeceğiz.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Manşet Yayın: 25.04.2024 14:31
İhlas Haber Ajansı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Para Politikası Kurulu, politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmasına karar verdi.

Karar metninde Mart ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleştiği ifade edilerek, “Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etti.

Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir” denildi.
Metinde Kurul’un; makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürdüğü işaret edilirken, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edileceği ifade edildi. Metinde likidite gelişmelerinin yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmaya devam edileceği vurgulandı.

Metinde şu ifadeler yer aldı:

“Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.”