Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Altın Safran İ.Ö.O’da Geleneksel Pilav Günü

Safranbolu Yayın: 24.05.2016 14:36
Yazar:
Altın Safran İ.Ö.O’da Geleneksel Pilav Günü

Safranbolu Altın Safran ilköğretim Okulu tarafından her yıl düzenlenen Geleneksel Pilav Günü yoğun katılımla ve öğrencilerin birbirinden güzel gösterileri ile gerçekleşti.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un da katılımı, Safranbolu Belediyesinin de destekleri ile gerçekleşen etkinlikte konuşmasını yapan Okul Müdürü Murat Dağcıoğlu, bu tür etkinliklerin birlikte olmanın en güzel örneği olduğunu dile getirirerek, “ Okulumuz ilçemizin en çok tercih edilen okullarından birisi. Kaymakamlığımızdan Belediyemize, Milli Eğitim Müdürlüğümüzden Velilerimize herkesin bunda büyük payı bulunmakta. Ben bu vesile bizleri gerçekleştirdiğimiz etkinliklerin hepsinde destek veren ve yalnız bırakmayan Sayın Belediye Başkanımıza sonsuz teşekkür ediyor, çocuklarımıza başarılarının devamını diliyorum. Hepiniz hoş geldiniz “ dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise,  Okulun etkinliklerine davet edildiğinde koşa koşa geldiğini, Altın Safran İlköğretim Okulunun eğitimdeki başarısı, öğrenci ve velilerin kaynaşması ile Safranbolu’nun özelliklerini yansıtan bir okul olduğunu söyledi.

Emek Mahallesine Safranbolu’nun misafir odası dediğini kaydeden Başkan Aksoy; “Bu misafir odasında yaşayan insanların çocuklarına ve okullarına karşı olan ilgisi de muhteşem. Yine Okul Müdürümüz hem öğrencileri, hem velileri ile sosyal projeleri başarı ile yürütmekte. Bu güzel çalışmalardan bir tanesi de bu gün Okul Aile Birliği ile birlikte düzenlenmiş olan geleneksel Pilav Günü etkinliğidir. Destek verenlere, emeği geçenlere teşekkür ediyor,  bu güzel günün çocuklarımızın hafızasında gelecekte güzel bir hatıra olarak kalmasını diliyor, yine geleceğimizin teminatı çocuklarımızın gözlerinden öpüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Altın Safran İlköğretim Okulu öğrencilerinin birbirinden güzel halk oyunları gösterilerine geçilirken, etkinliğe katılanlara ikramlar yapıldı.

Etkinliği baştan sona takip eden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ; minik öğrenciler ve vatandaşlarla da uzun süre sohbet etti.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

Eğitim Yayın: 24.04.2024 13:26
Arapça “Allah” Yerine “Leyla” mı Yazıldı!…

KARES Alışveriş Merkezinde bulunan Mescid’in Kubbesine Arapça “Allah” yazısı yerine Arapça “Leyla” yazıldığı görüldü. Bugüne kadar fark edilmeyen yazının bilerek mi ya da bilmeyerek mi yazıldığı merak konusu oldu.

Karabük KARES Alışveriş Merkezi’ndeki caminin kubbesinin ortasına Arapça “Allah” yazısı yerine “Leyli/Leyla” kelimesinin yazıldığı görülürken, bunun yanlışlıkla mı yazıldığı ya da başka bir amaç için mi yazıldığı merak konusu oldu. Daha önce fark edilmeyen bu yazı ile ilgili gazetemiz tarafından yapılan araştırmalarda Arapça’da “Leyli” kelimesinin gece, geceye dair ve geceye ait anlamlarında kullanıldığı, Kuran’ı Kerim’de de yer alan kelimenin gece ibadeti için camide yer aldığı düşünülüyor; ancak bu kelimenin tekkelerde kullanıldığı belirtilirken, bu yazının Karabük’te Kavurmacı Camiinin kubbesinin ortasında da yer aldığı öğrenildi.

Yaptığımız araştırmalarda, uzman isimler, “Leyli kelimesi, gece anlamına gelir ve Allah’ın kudretini, geceleyin ibadet etmenin önemini simgeler. Ancak tekke gibi yerlerde tasavvufta yer alan Leyla sevgiliyi, onun şahsında ilahi aşkı temsil eder. Malum Leyla ve Mecnun hikâyesinde anlatılan durumdur. Arapçada “Leyla” ismi gecedir. Her ayın sonuna da “Leyla” denir. Çünkü ayın sonunda ay tamamen kaybolur. Karanlık, bilinmezlik ve sır barındırır. Tekkeler tasavvuf ehlinin ibadet amaçlı kullandıkları yerlerdir. Tekkede bu yazı olsa bile, Kavurmacı Camiinde neden yazıldığını sormak gerekiyor? Bir de ebcet hesabıyla “İlah” kelimesi “Leyla” kelimesi ile sayısal olarak aynı toplamdadır. Tabi bu camiyi yaptıranlara sormak lazım. Neden kubbesine Leyla yazıldı? Kim bu Leyla?” diye sordular.

Cami ziyaretçileri ise bu detayın dikkat çekici olduğunu, ancak ibadetlerini yerine getirirken bu yazıyı fark etmenin çok zor olduğunu dile getirdiler ve böyle bir hata varsa giderilmesini istediler.

2016 yılında 86 bin caminin kıblesi hatalı çıkmıştı. Yaşanan bu skandalın ardından Diyanet, kıble tespiti konusunda daha dikkatli olmak ve uzman astronomlardan eğitim almak adına çalışmalara başlamıştı. Ancak, camilerdeki yazıların ve süslemelerin gerçekten orijinaline sadık kalınıp kalınmadığı, restorasyonlarda ne tür önlemler alındığı ve yeni camilerdeki yazı süsleme programlarının izin kontrolü konusunda soru işaretleri bulunuyor.

Bu konular hakkında daha fazla bilgi edinmek ve halkın merakını gidermek adına ilgili kurumların açıklama yapması bekleniyor. Karabük’teki KARES Alışveriş Merkezi camisinde yer alan Arapça “Leyli/Leyla” kelimesinin doğru mu yoksa yanlışlıkla mı yazıldığı merak konusu olmaya devam ediyor. (Kaynak: Bölgenin Sesi Gazetesi)