Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Aksoy: “Festivalimiz 15 Yılın Özeti Olacak”

Safranbolu Yayın: 03.09.2014 15:29
Yazar:
Aksoy: “Festivalimiz 15 Yılın Özeti Olacak”

Safranbolu ‘da Festival Hazırlıkları Sürüyor

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, bu yıl 15.’sini düzenleyecekleri Uluslar arası Altın Safran Belgesel film festivale farklı baktıklarını ve 15 yılın özeti gibi olacağını söyledi. 

Başkan Aksoy, 15.’ci kez kapılarını açacak olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinin bu sene 19-21 Eylül tarihleri arasına gerçekleşeceğini belirterek, “ Bu seneki festivale farklı bakıyoruz. Bunun nedeni ise 15 yılın özeti gibi olacak. 15 yıl önce biz festivallerimizde her zaman bir mesleğin ileri gelenlerini, o mesleğin icap ettirdiği hususların neler olduğunu ve bunların Safranbolu’da yaşatılmasını irdelediğimiz resim, fotoğraf sergisi ve belgesel filmlerle cereyan etti. Bu senin ana teması her yıl olduğu gibi Kültürel miras ve korumacılığın yaygınlaştırılması ve bilinçlendirilmesi toplumun her kesiminin korumacılık hakkında düşüncelerini olgunlaştırmak. Bu sene alt tema ise ‘Ustaya Saygıyı’ benimsedik. 2009 yılından bu yana alt tema vurgusu yapmaktayız. 2009 yılında Süha Arın ile başlayan temalarımızda hamamlar, kültür mirasımızdan, çeşmeler ve mezar taşları oldu. Bu sene ise alt temamız ustaya saygı. Safranbolu’da sadece binaları, çeşmeleri, hanları, hamamları, cami ve arnavut kaldırımlarını korumuyoruz. Aynı zamanda Safranbolu’da gayri maddi kültür varlık dediğimiz varlıkları da koruyoruz. Örfü, adeti, meslekleri, demircilik, bakırcılık, yemenicilik gibi yine Osmanlı sanatlarını da koruyoruz. Bu kapsamda SAKEM bünyesinde açtığımız kurslarla bunları yapmaya gayret ediyoruz. Çarşıda pek çok mesleğin yaşaması için kent olarak gösterdiğimiz özveriler ve bunların hepsi maddi olmayan somut soyut mirasımızın korunmasına yönelik. Bu sene her şeyin ustası, yani, aşçılığın, fırıncılığın, sözün, sanatın ustası gibi bunların hepsini ön plana geçireceğimiz ve Safranbolu’da yaşattığımız kültür miraslarını ön plana çıkarttığımız bir festival olacak. Güzel bir alt yapı hazırlıyoruz. Çarşıdaki o zanaatkârlarımızın dükkanları festival etkinlik alanları olacak. İnsanları demircinin, bakıcının, ahşap oymacılığı dükkanlarının önünde gezdireceğiz. Festivalin açılış kortejini bu sene çarşı kesiminde yapmayı planlıyoruz” dedi.
MUSTAFA CECELİ KONSERİ
Başkan Aksoy, festivalin 19 Eylül Cuma günü, şehitlik önünden başlayacak yürüyüşümüz Kazdağlıoğlu meydanında sona erecek. Yol güzergahında sergi açılışı yapacağız. Daha sonra etkinliklerimizin pek çoğu çarşı ile birlikte kıranköy ile gerçekleşecek. Cumartesi günü Mustafa Ceceli konseri olacak ve ödül gecesini de konserin önüne aldık. Altın Safran Belgesel film festivali ve fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri vereceğiz. Son gün ise en iyi restore edilen ev plaketini çakacağız. Şefik Dizdar’ın restore ettirdiği Zalifre konak olacak. Bunun yanında ulusal ve uluslar arası medyaya bu sene festivalin yürütülmesi esnasında önemli aktarımlarımız olacak. Festivali bu sene daha bir uluslar arası olacak aşinahi bir çalışma olacak” dedi.
FUARLAR, TURİST DENGESİNİ DEĞİŞTİRİYOR
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, tarihi bir kent olmanın yanı sıra, katıldıklarını yurtiçi ve yurtdışı fuarların kente gelen yabancı turistin dengelerini de etkilediğini söyledi.
Aksoy, bu sene ilk olarak Kasım ayının ortasında Antalya’da düzenlenen yapı restorasyon fuarına katılacaklarını anlatarak, “ Burada Safranbolu’da yaptığımız restoreasyon çalışmalarını ve ilçemizin tanıtımını yapacağız. Bunun yanında İstanbul’da tanıtım günlerimiz olacak. Ankara Karabüklüler Vakfının organize ettiği ‘Karabüklüler Günü’ fuarı feshanede 25 -27 Aralık arasında yer alacağız. Bundan öncesinde İzmir’de bir fuar var, oraya Karabük vilayeti olarak birlikte hareket etmeyi arzu ediyoruz. O fuarda Türkiye’nin turizm alanında ikinci köklü fuarı. Son olarak ülke içinde İstanbul’da Emitt fuarına katılmaya dönük arzumuz var. Yurt dışında da başta Almanya olmak üzere, bir çok ülkede fuarlara katılacağız. 2010 yılında Almanya’da düzenlenen turizm borsası denilen fuarda yer aldık ve o tarihten sonra Avrupa’dan gelen tursit sayısında artış var. Bizim önceden en ağırlık turistimiz uzak doğudan geliyordu. Şimdi dengelenmeye başlandı. İnsanların bildiğini yakını oluyor ve onun için farklı tanıtım alternatif alanlarında ilçemizi tanıtmaya gayret ediyoruz” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İSG uzmanı uyardı: “Baza ve koltuk altlarını doldurun”

Dünya Yayın: 24.04.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı

İş Güvenliği Uzmanı Halim Oktay Osmanoğlu; deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılacaklarla ilgili açıklamalarda bulundu. Osmanoğlu, “Baza altlarını dolduralım, toz solumamaya dikkat edelim, gaz patlaması ihtimaline karşı aydınlatma için çakmak kullanmayalım” dedi.

İş Güvenliği Uzmanı Halim Oktay Osmanoğlu, depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Osmanoğlu; deprem öncesi alınması gereken tedbirler, deprem sırasında yapılacaklar ve sonrasında da uyulması gereken kurallar hakkında İhlas Haber Ajansına özel açıklamalarda bulundu. Osmanoğlu; “Öncelikle başımızı darbelere karşı korumak için sağlam yapıların yanına saklanmamız gerekiyor. Mesela işte sandalye destekli sağlam masaların altı olabilir. Veya geniş hacimli koltukların dibi olabilir. Kendimize bir yaşam üçgeni oluşturmamız gerekiyor. İş yerimizde başımızı ve ensemizi kapatarak, koruyarak elimizle veya işte elimizdeki kapalı veya bir yastıkta da başımızı koruyarak bir yaşam üçgeni oluşturmamız gerekiyor. Bu yaşam üçgeni içerisinde diz çökerek, kapanarak ve çöp kapan tekniğiyle yerden de tutunarak düşmemek için bu şekilde bir kendimize yaşam üçgeni oluşturmamız gerekiyor. Kapı ve pencerelerden kesinlikle uzak durmamız gerekiyor. Deprem anında paniğe kapılıp kaçmaya çalışmak çok doğru bir davranış olmayacaktır. Merdivende özellikle asansörü kesinlikle kullanmamamız gerekiyor. Merdivenleri kullanmamamız gerekiyor. Yaşanan Maraş depreminde yani mesela dikkat çekiliyor. Evlerimizdeki bazaların, koltukların altlarının mesela dolu olması önemlidir. Bir tavan çöktüğü anda zamanla bazaların altındaki boşluk kapanana kadar çökebiliyor. Orada bir yaşam üçgeni kaybolabiliyor. O yüzden bazaların ve koltukların altlarına destekli malzemeler koymamız önem arz ediyor. Onun dışında avize varsa avizelerin altından kesinlikle kurmamamız gerekiyor. Üzerimize devrilebilecek raflar, dolaplar, bu tarz duvara sabit olmayan eşyalardan da yine uzak durmamız gerekiyor. Dediğimiz gibi deprem alanında kesinlikle eğer bina içinde yani yere yakın değilsek, kaçmaya müsait bir yer değilse bina içerisinde kalmamız ve kendimize bu yaşam üçgenini oluşturmamız önem arz etmektedir” dedi.

“Enkaz altında toz yutmamaya özen gösterin”

Enkaz altındaki yaşam üçgeninde de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Osmanoğlu, “Olası bir enkaz altında alma durumunda çok fazla hareket etmemeye özen göstermemiz gerekiyor. Çünkü hava açısından sıkıntılı bir ortam olabilir. Hareket ettiğimizde de toz kalkabilir. O tozları mümkün olduğunca az solumaya dikkat etmemiz gerekiyor. Ağzımızı mendil benzeri bir şey varsa veya elbisemizle, kıyafetimizle ağzımızı kapatarak nefes almamız gerekiyor. Yardım isterken duvarlara veya borulara vurarak yerimizi belli etmeye çalışmalıyız. Bağırmak yine çok fazla toz yutmamıza neden olacağından bağırmak yerine ıslık daha avantajlı olabilir” diye konuştu.

“Enkaz altında çakmak yakmak faciaya neden olabilir”

Dediğimiz gibi en enkaz altında kalma durumunda öyle bir durum varsa kesinlikle çakmak gibi ateşten uzak durmalıyız. Kesinlikle yakmamalıyız. Yine elektrik düğmesini açma, kapama işlemlerini kesinlikle yapmamanız. Herhangi bir patlama riskine karşı uzak durmamız gerekiyor. Yine sarsıntı geçtikten sonra fırın gibi böyle yangın tehlikesi bulunan eşyaları kapatmamız gerekiyor. Sonrasında güvenli bir şekilde dışarıya çıkmamız gerekiyor” dedi.

Bina çıkışlarında da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Osmanoğlu, “Binaları terk ederken de dışarıya çıktığımızda binadan malzemeler düşebilir. Taş düşme riski olan yerler olabilir. Binayı tahliye ederken yine başımızı koruyarak hızlı bir şekilde binayı terk etmemiz gerekiyor” diye konuştu.