Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Aç kalan yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Zonguldak Yayın: 12.01.2017 08:25
Yazar:
Aç kalan yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

ZONGULDAK ‘ın Alaplı ilçesi Gümeli beldesindeki bin 200 rakımdaki Bölüklü Yaylası’nda aç kalan yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı. 4 bin 112 yaşındaki dünyanın en yaşlı Porsuk Ağacı olma özelliğini taşıyan ağacın bulunduğu bölgede bir metreye yaklaşan kar kalınlığı yaban hayvanlarını olumsuz etkiledi.
Alaplı ilçesi Gümeli Beldesi’ndeki yüksek kesimlerinde son günlerde etkili olan yoğun kar yağışı yaban hayatını da olumsuz etkiledi. Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü, Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü ve Alaplı Orman İşletme Şefliği ekipleri bin 200 metre yükseklikteki Bölüklü Yaylası mevkisinde kar kalınlığının bir metreyi bulması üzerine harekete geçti.
Orman İşletme Müdürlüğü’nce başlatılan yemleme çalışmaları kapsamında 15 kişilik ekip, karla kaplı yayla çevresinde yemleme çalışması yaptı.
İç kesimlerde 30 santimetreyi geçen kar, yüksek kesimlerde ise bir metreyi buldu. 4 bin 112 yaşındaki dünyanın en yaşlı Porsuk Ağacının çevresine saman ve buğday bırakıldı.
Hayvanlara yiyecek takviyesi
Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdürü Temel Natir, Gümeli’de kar yağışı ve bir süredir devam eden soğuk hava şartları nedeniyle yaban hayvanlarının yaşam ortamlarının tamamen karla kaplandığı ve olumsuz etkilendiğini söyledi.
Bölgeye sık sık yaban hayvanları için yem bırakıldığı ve bırakılmaya devam edeceğini ifade eden Natir, araçların ulaşamadığı bölgelere yaya olarak ilerleyerek yem bıraktıklarını anlattı. Natir, şöyle dedi:
“Zonguldak’ın en yüksek yeri olan Gümeli Bacaklı yaylanın eteğinde bulunan Bölüklü Yaylasındayız. Kış mevsimin sert geçmişinden dolayı burada yaşayan yaban hayvanlarına yiyecek takviyesi olarak Saman , buğday gibi yemleri bırakmaya geldik. Gümeli yaylası yazın göçebe yaylacıların kullandığı bir noktadır. Kışın ise Gümeli’de terk edilmiş bir vaziyette. Açık alan olduğu için yabani hayvanları uğradığı bir nokta yerindedir. Kışın hava koşullarının daha kötüleşmesi durumunda sahalardaki yemleme faaliyetlerimiz daha da artacak. İklim şartları kötü de olsa hizmet vermek durumundayız. Amacımız, kötü hava koşullarında güçten düşmüş, besin bulmakta zorluk çeken hayvanlara ulaşmaktır. Bu konuda arkadaşlarımız özverili, gayretli çalışmalarına devam ediyorlar.”
Karla kaplı alanlarda beraberlerinde götürdükleri küreklerle alan açıp yem bırakan ekiplerin bundan sonra da yem bırakma çalışmalarının yapılacağı kaydedildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BİNDİK BİR ALAMETE GİDEYOZ KIYAMETE AMANİEYYNN!

Manşet Yayın: 23.04.2024 13:33
BİNDİK BİR ALAMETE GİDEYOZ KIYAMETE AMANİEYYNN!

Yol dediğin yol gibi

Ulaşmalı bir yere

Biz dön baba dönelim

Geliyoz aynı yere

Bu döngü kısır döngü

Başı varda sonu yok

Dönüyom dönemiyom

Sonunda bir çıkış yok

Amanieyynn….

Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete…

 

Ne güzel söylemiş Cem Karaca

“Dön baba dönelim geliyoz aynı yere”

Bu kafa ile bu kadar!

 

Bu gün 23 Nisan.

Bu güzel ülkenin pırıl pırıl çocukları artık et yiyemiyor. Yeterli beslenemiyor. Geleceğe umutla bakamıyor…

 

Milyonlarca eve artık et girmiyor. Yazık bu ülkenin çocuklarına.Yetersiz beslenmenin acı sonuçları ile karşı karşıya  kalacaklar.

Yeteri kadar gelişemeyen beyin ve vücut yapıları, zekâ geriliği gibi…

 

Geçen yıl Ocak ayında 1 kg kıyma 195 lira idi. Bugün 3 katını geçti.  O günden bugüne et yüzde 300 zamlanmış. Enflasyon ne kadardı?!

 

Et, insan hayatı için önemli bir besin, içeriğinde bulunan proteinler, vitaminler, mineraller söz konusu olduğunda bebeklerin gelişimi için de oldukça önemli olduğu söylenebilir. Özellikle etin içeriğindeki B6, B12 vitaminleri, demir ve çinkonun bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimine etkisi çok büyük.

 

Et; yüksek biyolojik değeri, doyuruculuğu ve içerdiği proteinler açısından insan beslenmesinde ön sırada yer alan bir besin maddesi.

Et kan yapar ve kansızlığı önler. Bedeni canlı ve güçlü kılar. Zihinsel gelişmeyi sağlar. Şişmanlığı önler.

Kırmızı etin büyümede önemli etkisi var.

Ayrıca, kırmızı et, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır1.

 

Sağlıklı bir insanın haftada 3/4 kez et yemesi gerekiyor. Günlük 100/150 gramı aşmamak kaydıyla. Al bakalım alabilirsen!

 

Son 4 ayda et ithalatına 1 milyar dolar ödemişiz. Az sayıdaki yerli üretici yüksek yem fiyatları nedeniyle zor durumda. Hükumet ithalatla piyasaları kontrol etmeye çalışıyor. Oysaki ithalata verilen paralar yerli üretimi desteklemek için verilse,  paramız içeride kalır çari açığımız azalan ithalat nedeniyle düşer. Eti de çok daha ucuza yeriz.

 

Bir ithalat hevesidir gidiyor. Ota, b.ka, çöpe bile milyarlarca dolar verip ithal ediyoruz. Yakın zamana kadar Ülkede kolaylıkla ürettiğimiz tarım ürünlerini artık dışarıdan alıyoruz. Buna et de dahil.

 

Dünyanın en az et tüketen ülkeleri arasındayız. Fakat en çok et ithal eden iki ülkeden biriyiz.

Geçen yıl kıyma 195 ₺ olduğunda büyük şaşkınlıkla buna benzer bir yazı yazmıştım.

Bugün 3 katı oldu. Bakalım önümüzdeki yıl 1 kg kıymayı 2 bin ₺ ye alabilecek miyiz.?