Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Tümen, Esnaflar İçin Destek İstedi

Gündem Yayın: 01.12.2020 11:56
Yazar:
Tümen, Esnaflar İçin Destek İstedi

Tümen, Esnaflar İçin Destek İstedi

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen; Mart ayından buyana devam eden pandemi sürecinin en çok esnafları etkilediğini ve esnafların zor günler geçirdiğini belirterek,  “Çoğu işyeri kapalı, açık olanlarında önemli bir kısmı siftahsız işyerlerini kapatmaktadır. Kapanan işyerleri her geçen gün artmaktadır. Şehrimizin varlıklı iş adamlarını esnaflarımıza ve şehrimize destek olmaya davet ediyoruz” dedi.

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, esnafın yaşadığı zor günlerin artık dayanılmaz hale geldiğini ifade ederek, esnafa başta hükümet olmak üzere herkesin destek vermesi gerektiğini söyledi.

Tümen yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Mart ayından bu yana devam eden Pandemi süreci şüphesiz en çok Esnaflarımızı etkilemiştir. Esnaflarımız zor günler geçirmektedir ve görünen o ki daha da zor günler bizleri beklemektedir.

Esnaflarımızın devlete hiçbir yükü olmadığı gibi işçi çalıştırarak, istihdama vergi ve SSK primi ödeyerek ekonomiye büyük katkı sağlamaktadırlar.

Çoğu işyeri kapalı, açık olanlarında önemli bir kısmı siftahsız işyerlerini kapatmaktadır. Kapanan işyerleri her geçen gün artmaktadır. Eskiden çarşı merkezinde kiralık bir işyeri bulmak imkansızdı. Kiralık işyerleri için hava paraları verilmekteydi, şimdi ise her yer kiralık iş yeri.Ulusal çapta marka olan işyerlerinden bile birkaçı kapandı ve maalesef daha da kapatma hazırlığında olanlar var. Onlar bile yüksek kira ve giderlere dayanamazken, küçük esnafımızın elinden ne gelebilir.

Şehrimizin varlıklı iş adamlarını esnaflarımıza ve şehrimize destek olmaya davet ediyoruz. Kares, Onel AVM yöneticileri, çarşı merkezi, 100. Yıl ve diğer mahallelerimizde işyerleri bulunan mülk sahipleri; Sizlerden ricamız, zor durumda olan esnaflarımıza destek olun. İhtiyacınız yoksa kapalı olan işyerinden kira almayın veya en az seviyelere düşürün. Şehrimizde bulunan haddehaneler,büyük iş yerleri ve özellikle Kardemir,her türlü ihtiyaçlarınızı küçük esnaflarımızdan ve yerel esnaflarımızdan karşılayın. Unutmayalım ki esnafımız, Kardemir’in zor gününde kepenk kapatarak, işçinin yanında yer almıştır. Esnafımız vefalıdır. Zor gününde yanında olanı asla unutmaz.

Devletimizden de beklentilerimiz çok. Bazı esnaflarımızın vergi borçlarından dolayı hesaplarına bloke koyulduğunu duyuyoruz. Esnaflarımız sürekli denetleniyor. Biz bundan asla şikayetçi değiliz,ancak esnaflarımıza denetime gelenlerin tutumları, davranışları ve ceza yazma eğilimleri bizleri üzmektedir. Beklentilerimiz,iyi niyetin ön planda tutulmasıdır.Pandemi dönemini evinde geçiren işçi, memur maaşını alırken, esnafımız hiçbir geliri olmaksızın, giderlerini karşılamak için çözüm üretme peşindedir. Çok acil kredi ertelemeleri yapılmalıdır. Yine 2 yıl ödemesiz, faizsiz nakit destekleri sağlanmalıdır.İş yeri kapalı olan esnaflarımıza, kapalı olduğu süreler içindestek olunmalıdır.Bu süre zarfında kira, stopaj yükü de kaldırılmalıdır.Ertelenen kredilerin ödeme zamanı geldi ama ortada bir ticaret olmadığı için bunu karşılayacak para yok. Bağ-Kur, SSK primleri ile vergi ödemelerinde ertelemelerimizde başladı. Bir normali ödeyeceğiz, bir de erteleneni ödeyeceğiz. Ödemeler geldi ama iş yok, iş yerleri kapalı. Pandemi süreciyle başlayan bu zorlu sürecin esnafımız üzerinde ne denli ağır bir yük bıraktığını görmek zor değildir.Oyüzden bu beklentilerimizin ivedilikle karşılık bulmasını istiyoruz.

Bahsettiğimiz gibi, esnafımızın bu sıkıntılarını aşılabilmesi ve ayakta kalabilmesi için acil desteğe ihtiyaç vardır. Esnafımız, hiçbir şekilde sosyal güvenlikten de yararlanmadı, evinde oturdu ve bekledi.En azından şu süreç içerisinde sosyal güvenlik yüklerimizinfonlardan karşılanması veya istenmemesi de en büyük taleplerimizden biridir. Çünkü bugün bizim Bağ-Kur primi dediğimiz 4/B sigortalılarımızın ödemek zorunda olduğu aylık prim 1.200 TL civarında. Esnaf evinde tencere kaynatacak parayı bulamazken, insanlar geçimini sağlayamazken, bu yüklerin esnaftan istenmesi birçok esnafın kepengini kapatmasına ve belki bir daha açmamasına sebep olacak. Bu bakımdan, şu an bile fiilen kapalı olan esnafımıza doğrudan destek istiyoruz. Biz hep şunu söylemiştik; ‘‘Bu insanlarımıza kapalı oldukları sürece bir asgari ücret tutarında destek olalım.’’ Kapalı olan ve gelir kaybına uğrayan esnafımıza kademeli de olsa,doğrudan gelir desteği sağlamamız gerekiyor.Aksi durumda esnafımız gerçekten bir daha ayağa kalkamayacak duruma gelecektir. Esnafın büyük sermayesi yok. Esnaf, halk deyimiyle ‘elinden emekli’ dediğimiz, çalışırsa ve iş yerinde bir işle uğraşırsa, geçimini sağlayabiliyor. Onun dışında başka bir yerden gelirleri olmadığı için ayakta durmaları çok zor. Şu an birçok esnafımız fiilen kapalı durumda ve bu esnaflarımızınkiraları var, diğer ödemeleri var, senetleri var, çekleri var.Kısacası üzerlerindeki yük var da var.Çoğu esnafımız geçen seneden yaza hazırlık yaptı, ödeme yükümlülüğünün içine girdi ve bu hazırlıkların hepsi ellerinde kaldı.Eğer bu taleplerimiz karşılanırsa, esnafımız en azından bir nebze de olsayükümlülüklerini yerine getirir, biraz olsun nefes alır ve tekrar ayağa kalkmaya çalışır.

Bizler esnaf yöneticileri olarak, esnaflarımızın sorunlarını takip ediyoruz. Onların sıkıntılarına ve acılarına ortak olmak bizim asli görevimiz. Sıkıntılarımızı üstkurum ve kuruluşlarımıza bildiriyoruz. Devletimizin de bu yönde iyi çalışmalar içinde olduğunu umuyor ve bekliyoruz.

Aklı selim hareket edip, bu zor günlere rağmen sağduyulu davranıyoruz. Esnaflarımıza  bu zor günlerde kolaylık ve sabır diliyoruz. Birlik ve dayanışma ile bu zor günler inşallah en kısa sürede geçecektir.”

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rize’de fırtına

Dünya Yayın: 28.03.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Rize’de fırtına

Karadeniz’de etkili olan şiddetli rüzgarın sebep olduğu dalgalar Rize’nin Pazar ilçesi sahilinde kayalıkları ve dalga kıranları aşarak hasara yol açtı.

Karadeniz açıklarında dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan rüzgar dev dalgalara neden oldu. Rize’nin Pazar ilçesinde karaya vuran dev dalgalar Karadeniz Sahil Yolu’na kadar ulaştı. Dalga kıranları aşarak zaman zaman boyu 3 metreyi de aşan dalgalar sahil bandında insanların yürüyüş güzergâhını molozlarla doldu. Trafik polisleri Karadeniz Sahil Yolu’nda seyreden araç sahiplerine uyarılarda bulundu.

Paylaş: