Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

550 Kuran Kursu Öğrencisi Trafik Eğitimi Aldı

Bartın Yayın: 23.08.2014 09:11
Yazar:
550 Kuran Kursu Öğrencisi Trafik Eğitimi Aldı

BARTIN İl Emniyet Müdürlüğü ile Bartın İl Müftülüğü’nün işbirliği ile 550 Kuran Kursu öğrencisi Trafik Dedektifleri Projesi kapsamında eğitim gördü. Bartın İl Emniyet Müdürlüğü ile Bartın İl Müftülüğü’nün işbirliği ile TOKİ, Yukarıhalilbey, Ağdacı Hoca Ahmet Yesevi, İmam Hatip Lisesi, Ağdacı, Gölbucağı Evliya Çelebi, Ebu Derda Türbe, Karaköy Fatih, Kemer, Şadırvan, Orduyeri, Ortaibrahim Paşa, Ziyaiye, Tuna ve Ulus İlçesi Ulu, Hasan Dede, Merkez, Mezgeller, Samat camilerinde bulunan 3-17 yaş grubundaki toplam 550 kuran kursu öğrencisinin, Trafik Dedektifleri Projesi kapsamında eğlenerek, öğrenmeleri sağlandı. Bartın İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Trafik sorununu hiçbir kurumun tek başına çözebilmesi mümkün değildir. Ancak her kurumun aynı zamanda diğer kurumlarla işbirliği içinde çalışması durumunda, karayolu güvenliğini sağlamada başarıdan söz edilebilir. İnsanın en kutsal hakkı yaşam hakkıdır. Dünya’da ve ülkemizde bu kutsal hakkı tehdit eden en önemli faktörlerden birisi de trafik kazalarıdır. Trafik kazası istatistiklerinin AB ortalamasının üstünde olduğu ülkemizde güvenli trafik kültürü nün yeteri kadar benimsenmediği, kuralların yeterince bilinmediği ve kurallara uyulmadığı, trafikte saygı ve nezakete istenilen ölçüde ulaşılmadığı görülmektedir. Trafik Dedektifleri Projesi kapsamında ilimizde 21 Mayıs 2014 tarihinde başlayarak 2013-2014 eğitim öğretim yılında 6 Haziran 2014 tarihi itibariyle bin 502 öğrencimize ulaşılmış, eğitim öğretim yılı boyunca devam eden proje eğitimlerine yaz tatili döneminde de ara verilmeden yaz dönemi Kuran Kurslarına katılacak öğrencilere proje eğitimlerinin verilmesi konusunda Bartın İl Müftülüğü ile işbirliği içerisinde 17 Temmuz 2014 ile 15 Ağustos 2014 tarihleri arasında Toki, Yukarıhalilbey, Ağdacı Hoca Ahmet Yesevi, İmam Hatip Lisesi, Ağdacı Gaffar, Gölbucağı Evliya Çelebi, Ebu Derda Türbe, Karaköy Fatih, Kemer İkramiye, Şadırvan, Orduyeri, Ortaibrahim Paşa, Ziyaiye, Tuna ve Ulus İlçesi Ulu, Hasan Dede, Mezgeller, Samat Camilerinde bulunan 3-17 yaş grubundaki toplam 550 kuran kursu öğrencisinin, eğlenerek öğrenmeleri sağlanmıştır” denildi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Hamsi ihracatında sona doğru

Ekonomi Yayın: 28.03.2024 20:00
İhlas Haber Ajansı
Hamsi ihracatında sona doğru

Türkiye genelinde bu yılın Ocak-Şubat döneminde 18 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 577 bin 463 kilogram karşılığı 2 milyon 119 bin 896 dolarlık döviz sağlandı.

En fazla hamsi ihracatı 524 bin 936 dolar ile Belçika’ya, 401 bin 109 dolar ile Amerika Birleşik Devletleri’ne 368 bin 287 dolar ile Fransa’ya yapılırken geçen yılın aynı döneminde ise 19 ülkeye 303 bin 752 dolar karşılığı 1 milyon 569 bin 373 dolarlık ihracat yapılmıştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsiyi ayıklanmışın yanı sıra artık konserve olarak da ihraç edilmeye başlandığını söyledi. Bu sezon hamsi ihracatının önceki sezona göre daha verimli geçtiğini belirten Gürdoğan, 15 Nisanda başlayacak olan av yasağı nedeniyle hamsi ihracatında bundan sonra herhangi bir hareketlilik beklemediklerini kaydetti.

Hamsi ihracatında miktar bazında yüzde 90 artış yaşadıklarını ifade eden Gürdoğan, “2024 yılı Ocak-Şubat döneminde hamsi ihracatından 2 milyon dolar civarında bir gelir söz konusu. Değer bazında yüzde 35, miktar bazına baktığımız zaman ise yüzde 90 arttı. 2023 yılında ise değer bazında 1 milyon 569 bin dolar iken aynı zamanda miktar bazında da 303 bin 752 kilogram olarak gerçekleşmişti. Hamsi ihracatı en fazla Amerika Birleşik Devletleri, AB Almanya, Belçika gibi ülkelere yapılırken verim açısından geçen seneye göre daha iyi. 15 Nisanda av yasağı başlayacak bunun için hamsi ihracatında herhangi bir hareketlilik beklemiyoruz” dedi.

“Balık av sezonu erken başlamasın”

Hamsi sezonunun boy konusu dikkate alınarak daha geç başlamasından yana olduklarını belirten Gürdoğan, “Hamsi avında boy konusu dikkate alınarak sezona erken değil daha geç başlatılmasının altını çizmek istiyoruz. Çünkü gelecek nesillere aktarmak adına var olan hamsi stoklarını korumak gerekirse avlanma tarihleriyle oynamamız gerektiğini belirtmek isterim. Özellikle balıkçılıkla geçinen sektör temsilcilerimiz yeterli balık bulamamalarından dolayı Afrika, Moritanya gibi ülkelere avlanmaya gittiklerini belirtmek isterim. Dolayısıyla elimizdeki stokları çok daha verimli kullanmak adına körfez balıkçılığı dediğimiz ufak balıkların büyütülme konusundaki çalışmalara ağırlık vermeliyiz. Örneğin istavrit olmak üzere diğer balık çeşitlerini büyütmek için KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesinde uygulamalar neticesinde özellikle Japonya’daki yarım ada, deltalardaki sistemle büyütüp katma değerli ürünler elde etme çalışmalarını başlatmamız lazım. Bunun örneği Japonya, Norveç’te çok yaygın. Biz sadece denizdeki balıkları olduğu gibi avlıyoruz, onları büyütme konusunda çalışmaların başlamasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Hamsinin ayıklanmış olarak ihracının yanı sıra artık konserve olarakta göndermeye başladıklarını kaydeden Gürdoğan, “Hamsiyi ayıklanmış olarak da yolluyoruz. Artık konserve olarak da yollamaya başladık. Dolayısıyla katma değerli ürünler olarak yollandığı için rakamlarda da artış oluyor. Dünyadaki sistemlere entegre olduğumuz zaman uzun vadede yani dayanıklı tüketim malları haline getirilmesi gerekiyor konserve gibi dondurulmuş ürenler gibi. Dolayısıyla hamsiyi taze olarak uzak yerlere yollayamayacağımız yerlere soğuk zincirle göndermemiz çok daha rantabl olduğunu miktarda ve ihracatta artış olmasını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.