Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

301 Kişinin 9 Aylık İş Umudu

Kastamonu Yayın: 17.10.2014 07:53
Yazar:
301 Kişinin 9 Aylık İş Umudu

KASTAMONU ’da 9 ay süreyle çalıştırılacak Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında 50 kişilik kadro için 301 kişi müracaatta bulundu. Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) Toplum Yararına Çalışma Programı projesi kapsamında Kastamonu Belediyesi bünyesinde 9 ay süreyle çalıştırılması planlanan 50 kişilik kadroya 301 kişi müracaatta bulundu. Bu kapsamda alınacak olan 50 kişi için Belediye Dış Hizmetler Birimi önünde kura çekimi yapıldı. Noter huzurunda yapılan kura çekiminde 50 asil, 25 yedek işçi belirlendi. 301 kişinin 9 aylık iş umuduyla katıldığı kura çekiminde, kuradan isimleri çıkanlar büyük mutluluk yaşadı. Kastamonu Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürü (KASKİ) İsmail Ümit Güler, kuraya katılan 301 kişinin yarıya yakınının bayan olduğunu belirterek kurada ismi çıkan 50 kişinin Kastamonu Belediyesi Dış Hizmetler Birimi’nde 9 ay süreyle istihdam edileceğini söyledi. Kuraya katılan 301 kişinin İŞKUR aracılığıyla belirlendiğini ifade eden İsmail Ümit Güler, “Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında belediyemizce İŞKUR arasında yapılan protokol gereği 50 vatandaşımızı 9 ay süreyle istihdam edeceğiz. İstihdam ettiğimiz 50 vatandaşımız belediyemizce sürdürülen alt yapının yenilenmesi, çevre düzenlemesi, temizlik ile park bahçe bakım işlerinde çalışacak” dedi. Kuradan ismi çıkan Namık Hotonoğlu (49), istihdam edilecek olan 50 kişi arasında isminin çıkmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Evimin geçimini sağlamak amacıyla gündelik işlerde çalışıyordum. İŞKUR’a başvurmuştum. Kura çekiminde ismimin çıkacağı içime doğmuştu. Bu işe çok ihtiyacım vardı. Emekliliğime 2 sene var. 9 aylık çalışma ise emekliliğim için gerekli olan 2 senenin hemen hemen yarısını tamamlamış olacağım. İnşallah herkes için en hayırlısı ne ise o olur. Allah herkese nasip etsin” diye konuştu. İsmi yedekler arasında olan Ev Hanımı Elif Cihan (52) ise, isminin yedekler arasında çıktığı için buruk bir mutluluk yaşadığını ifade ederek, işe çok ihtiyacının olduğunu kaydetti. Cihan, “Eşim rahatsız olduğu için çalışamıyor. Yıllardır fırınlarda çalıştım. Evimin geçim yükü benim üzerimde. Oğlum askerde olduğu için çalışıp oğluma para göndermem gerekiyor. İnşallah yedekler arasından da alım olur” şeklinde konuştu. Kuradan ismi çıkmayan Burhan Can (45) da, kura çekiminin herkes için hayırlısı olması temennisinde bulunarak, isminin kurada çıkmadığı için üzgün olduğunu belirtti.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Kültür Sanat Yayın: 19.04.2024 12:48
İhlas Haber Ajansı
Osmanlı’da bir devre adını veren ‘Köprülüler’ memleketi Samsun’da yaşatılıyor

Osmanlı’da ‘Köprülüler Devri’ olarak bir döneme adını veren Vezirköprülü sadrazamlar, Samsun Müzesi’nde yaşatılıyor.

Köprülü ailesinin kurucusu Köprülü Mehmed Paşa aslen Arnavutluk asıllı. Devşirme olarak Enderun’a yerleştirilen paşa, Samsun’un Köprü ilçesinden bir hanımla evlendi ve burayı ikinci memleketi olarak gördü. Sadrazamın Osmanlı’da daha önceden görülmemiş yetkileri elinde toplamasının ardından ilçenin Köprü olan adı, Vezirköprü olarak adlandırılmaya başlandı.

17’nci yüzyılda Osmanlı’da Kösem Sultan’ın etkin olduğu ve 4. Mehmet’in 6 yaşında tahta çıktığı dönemde devletin başına getirilen Köprülüler, Osmanlı’yı içinde bulunduğu kaotik ortamdan çıkartıp, tekrar şaşalı günlerine geri döndürmüştü. Osmanlı’da bir döneme adını verecek kadar hizmetlerde bulunan Vezirköprülü sadrazamlar Köprülü Mehmed Paşa, Oğlu Fazıl Ahmet Paşa ve damadı Kara Mustafa Paşa’nın 27 yıl boyunca devlet yönetiminin elinde bulundurması Samsun Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor. Müzede, 3 sadrazamın balmumu heykellerinin yanı sıra bilgilendirme yazıları, Osmanlı dönemine ait savaş malzemeleri ve araç gereçleri de sergileniyor.

Samsun Müzesi’nde kendilerine ayrılan köşede Köprülü ailesi hakkında, “17. yüzyıl ortalarından itibaren saltanata önemli vezir ve sadrazamlar yetiştirmişti. Köprülü ailesinin kurucusu olan Köprülü Mehmed Paşa’nın 1656 tarihinden itibaren kesintisiz olarak oğlu Fazıl Ahmet Paşa, damadı Kara Mustafa Paşa ile birlikte 27 yıl boyunca devlet yönetimini elinde bulundurmuştu. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana yenilgisi adeta Köprülü ailesi için de bir dönüm noktası olmuştur. Aile bu tarihten itibaren hiçbir zaman eski gücünü elde edememiş olsa da Abaza Siyavuş Paşa, Köprülü Fazıl Mustafa Paşa, Amcazade Hüseyin Paşa, Köprülüzade Numan Paşa ve Abdullah Paşa da sadrazamlık makamına yükselen aile üyeleridir. Kars ve İstanbul milletvekillikleri, dışişleri, devlet bakanlığı ve başbakan yardımcılığı da yapan edebiyatçı, edebiyat tarihçisi ve Türkolog olan Ord. Prof. Dr. Mehmet Fuat Köprülü (1890-1966) de bu aileden gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği müzede ayrıca Köprülü ailesi ile ilgili olarak, “17. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı’da değişim ve dönüşüm faaliyetleri kısa süreli çalkantılar yaşanmasına yol açmıştır. 17. yüzyıl ortalarından itibaren mutlak otoriteyi ele geçiren Köprülü Mehmed Paşa saray içerisindeki konumunu güçlendirirken Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’da büyük imar faaliyetlerinde bulunmuştur. Bu şekilde hem kendinden sonraki aile fertlerine zengin vakıflar bırakmış, hem de halk nazarında devlet otoritesinin gücünü yansıtmayı amaçlamış olmalıdır. Köprülü Mehmed Paşa’nın ilk olarak imar faaliyetinde bulunduğu yer Vezirköprü’dür. Burada önce bir konak, han, arasta, namazgah ile Kedeğre/ Köpri kasabasının su yollarının tamiri, çeşmeler yaptırmıştı. Gümüşhacıköy, Turhal, Hekimhan, Safranbolu, Bilecik, Bozcaada, İstanbul ve Balkanlarda cami, mescit, namazgah, medrese, han, hamam, mektep, sebil ve çeşmeler yaptırdığı kitabe, vakfiye ve arşiv belgelerinden öğrenilmektedir” bilgileri yer alıyor.

Köprülüler Devri

Kaynaklar, ’Köprülüler Devri’ veya ’Köprülüler Dönemi’ni, Osmanlı’da 15 Eylül 1656 ile 15 Aralık 1683 tarihlerini kapsayan ve Köprülü ailesinden sadrazamların görev yaptığı ve imparatorluğun toparlanması ve istikrarı için bir fırsat yaşanan tarihi döneme verilen isim olarak nitelendiriyor.

Ayrıca, Samsun’un batısında bulunan ve hala Vezirköprü adını kullanan ilçede 90 bin 388 kişi yaşamını sürdürüyor. Köprülülerin kentte bıraktığı izler ve eserler de geçmişten bugüne köprü vazifesi görmeye devam ediyor.