Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

2016 Yılı Zam Yağmuru ile Başladı

Gündem Yayın: 04.01.2016 15:39
Yazar:
2016 Yılı Zam Yağmuru ile Başladı

Türkiye, yeni yıla yeni zamlarla merhaba dedi. Yeni yılın ilk gününe elektrik zammıyla uyanan Türkiye, asgari ücrete yapılan 300 liralık zamma sevinemedi. Çünkü, köprü ve otoyoldan vergiye, alkolden cep telefonuna, pasaporttan sigaraya neredeyse her şeye zam geldi.
İLK ZAM ELEKRİĞE YAPILDI
Yeni yılın ilk zammı elektriğe yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak 2016′den geçerli olmak üzere sanayi elektriğine yüzde 6,68, konut elektriğine ise yüzde 3,8 oranında zam yaptı. EPDK zammı, petrol ve doğalgaz fiyatlarının rekor düzeyde düştüğü bir dönemde yaptı.
VERGİLERE DE ZAM GELDİ
1 Ocak’tan itibaren vergi, harç ve hizmet bedelleri yeniden değerleme oranı olan yüzde 5.58 oranında zamlı uygulanmaya başlandı. Yeni yılla birlikte motorlu taşıtlar vergisi, çevre temizlik vergisi, pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet, noter kağıtları, özel işlem vergileri, damga vergileri yüzde 5,58 oranında zamlandı.
ALKOLE ÖTV ZAMMI YAPILDI
Yılın ilk günü, alkollü içeceklerin ÖTV’si yüzde 15, sigara ve tütün ürünlerinin ÖTV’si de yüzde 25 arttırılırken, Vergi oranlarındaki bu artış nedeniyle rakıda en az yüzde 10 zam yapılması kaçınılmaz hale geldi.
CEP TELEFONUNA 40 TL ZAM
Cep telefonlarının ilk satışından alınan vergi ise yüzde 33 artarak 120 liradan 160 liraya yükseldi.
TRAFİK SİGORTALARINA YÜZDE 20 GELDİ
Zaten zamlı olan Trafik Sigortalarına 2016 yılında da zam yapıldı. Araç sahipleri, 2016’da zorunlu trafik sigortalarını yüzde 20 zamlı yaptıracak.
KÖPRÜ VE OTOYOLLAR DA ZAMDAN NASİBİ ALDI
Yılın üçüncü günü köprü ve otoyol geçişlerine yüzde 16 zam yapıldı. Üstüne yüzde 20’lik OGS/HGS indiriminin kaldırılması eklenince toplam zam oranı yüzde 39’u buldu.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yaptığı duyuruya göre, İstanbul Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinden otomobil, motosiklet, aks aralığı 3.20 metreden küçük kamyonet ve minibüsler için geçiş ücretine 50 kuruş zam yapılarak 4 lira 25 kuruştan 4 lira 75 kuruşa yükseltildi. Aks aralığı 3.20 metreden büyük her türlü iki akslı araçların geçiş ücreti 50 kuruş artışla 6 lira oldu. Köprü ve otoyol geçişlerine son olarak 2012 yılında zam yapılmıştı. 2 Ocak Cumartesi gününü 3 Ocak Pazar’a bağlayan gece saat 00.00’dan itibaren gişelerden geçiş yapanlar zamlı tarife ile işlem gördü. 2012’den bu yana zam yapılmayan köprü ve otoyolları için yüzde 25 civarında zam yapılması gündeme gelmişti. Ancak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yönlendirmesiyle zam yüzde 16’da kaldı.
SİGARA TİRYAKİLERİNE KÖTÜ HABER
Yeni yıl zamlarından Sigara da nasibini aldı. Marlboro’nun sahibi Philip Morris ve Winston, Camel ve Monte Carlo gibi markaların sahibi olan JTI (Japan Tobacco International) sigara fiyatlarına zam yaptı. Yeni zamlara göre Phillip Morris marka sigaraların fiyatları 7 ila 11,5 lira arasında değişirken, JTI’de en ucuz sigara 7 TL, en pahalı sigara da 11 TL oldu.
KAR BAHANE ZAM ŞAHENE
Kar ve fırtına nedeniyle İstanbul’a mal taşıyan kamyonların yollarda kalması başta domates olmak üzere marul, yeşil soğan ve yeşil biber fiyatlarını uçurdu. Marketlerde domatesin kilosu 5 TL’den, marulun tanesi ise 4.5 liradan satılmaya başlandı.
MÜZE VE ÖRENYERLERİNE YÜZDE 400 ZAM
2015’te müze ve örenyerlerini ziyaret eden sayısında büyük düşüş yaşanmasına rağmen 2016 fiyatlarında yüzde 400’e varan zam yapıldı. Efes, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi giriş fiyatları 30 TL’den 40 TL’ye, Olympos ve Side ören yerleri ziyaret ücreti 5 TL’den 20 TL’ye yükseltildi.
ASGARİ ÜCRETE 300 LİRA ZAM
Bütün bu zamların yanında asgari ücrete de zam yapıldı. 1000 lira olan asgari ücret, bin 300 liraya yükseldi. Ancak, asgari ücrete yapılan 300 liralık zam, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenme maliyetini bile karşılamıyor.
Yeni yılda asgari ücrete 300 lira yapılan zam ile tanesi 1 lira olan simitten 300 adet alınabilirken, kilosu 25 lira olan beyaz peynirden ise 6 kilo alınabilir. 4 kişilik bir aile sadece tek öğünde simit ve peynir ile beslendiğinde ortalama 10 lira harcıyor. Bir ayda ise 300 lira harcıyor.
EMEKLİYE YAPILAN 100 LİRA ZAM ERİDİ
SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşları 1 Ocak 2016’dan itibaren yapılan 100 liralık seyyanen zam yeni yıl zamları ile birlikte erirken, Asgari ücretliye yapılan zam da bu erimeden nasibi aldı. Yani her zaman olduğu gibi kaşıkla verilenler kepçeyle geri alındı.
AGİ YÜKSELDİ
Asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesinin ardından, asgari geçim indiriminden (AGİ) alınan ücret de yükseldi. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tüm çalışanların maaşı 33 lira 32 kuruş artacak. Çocuk sayısına göre de bu rakam yükselecek.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rize’de fırtına

Dünya Yayın: 28.03.2024 20:48
İhlas Haber Ajansı
Rize’de fırtına

Karadeniz’de etkili olan şiddetli rüzgarın sebep olduğu dalgalar Rize’nin Pazar ilçesi sahilinde kayalıkları ve dalga kıranları aşarak hasara yol açtı.

Karadeniz açıklarında dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan rüzgar dev dalgalara neden oldu. Rize’nin Pazar ilçesinde karaya vuran dev dalgalar Karadeniz Sahil Yolu’na kadar ulaştı. Dalga kıranları aşarak zaman zaman boyu 3 metreyi de aşan dalgalar sahil bandında insanların yürüyüş güzergâhını molozlarla doldu. Trafik polisleri Karadeniz Sahil Yolu’nda seyreden araç sahiplerine uyarılarda bulundu.

Paylaş: