Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

2014 Yılı Fitre Miktarı 10 TL

Gündem Yayın: 03.07.2014 15:18
Yazar:
2014 Yılı Fitre Miktarı 10 TL

Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş, Bu yıl fitre miktarının en az 10 TL olarak belirlendiğini ifade ederek, “Ancak fazlasında sınır yoktur. Herkesin kendi ekonomik seviyesine ve aile fertleri için yaptığı gıda harcamalarına uygun olarak daha fazla vermesi çok daha güzel olur” dedi.

Müftü Bektaş yaptığı açıklamada şunları söyledi:

FİTRE KİMLERE VERİLMELİDİR: Fıtır sadakası yani fitre, zengin Müslümanların yerine getirmeleri gereken ve vacip olan mali bir ibadettir. Fitre, insan fıtratındaki yardımlaşma ve dayanışmanın bir gereği olarak insan bedeninin zekâtı kabul edilmiştir. Bu nedenle fıtır sadakasına “beden sadakası” da denilmektedir.

Fitre orucun kabul edilmesine, ölümün şiddetinden ve kabir azabından kurtulmaya vesile olur.

KİMLER FİTRE VERMELİDİR?: Borcundan ve asli ihtiyaçlarından fazla nisap miktarı malı veya o kıymette parası olan Müslümanların fitre vermesi vaciptir. Nisap miktarı; yaklaşık 80 gr. altın veya bu değerde para ve mal demektir. Dini ölçülere göre zengin sayılan kişinin, kendisinin ve ergenlik çağına gelmemiş çocuklarının fitrelerini vermesi gerekir. Aile içindeki diğer fertlerin fitrelerini de verebilir.

Herhangi bir mazeretten dolayı ramazan orucu tutamayan kişiler de eğer dinen zengin iseler fitre vermeleri gerekir.

FİTRE MİKTARI NE KADARDIR?:  Fitre bir kişinin sabah akşam iki övün yiyeceği demektir. Bu yıl fitre miktarı en az 10 TL olarak belirlenmiştir. Ancak fazlasında sınır yoktur. Herkesin kendi ekonomik seviyesine ve aile fertleri için yaptığı gıda harcamalarına uygun olarak daha fazla vermesi çok daha güzel olur.

Süreklilik gösteren hastalık veya yaşlılık nedeniyle oruç tutamayanların ileride kaza etme imkânları olmadığı için her oruç günü için vermeleri gereken fidye de fitre miktarıyla aynıdır.

KİMLERE FİTRE VERİLEMEZ?: Bir kişi, anne, baba, büyükanne, büyükbaba, çocuklar ve torunlarına zekât ve fitre veremez. Bunların dışındaki Müslüman fakirlere vermelidir.

Fitre ve zekât fakirlerin hakkıdır. Dolayısıyla cami, çeşme, okul, köprü gibi yerlere verilemez. Zekât ve fitrede temlik şart olduğu için fakirin kendisine verilmelidir.

Fitre ve zekâtı kişinin kendisi verebileceği gibi, güvenilir kişi ve kuruluşlar aracılığıyla vekâlet yoluyla da verilebilir.

Türkiye Diyanet Vakfının 5601 nolu bağış hattına bütün operatörlerden FİTRE yazarak bir SMS gönderilerek 10 TL olarak bir fitre ödenebilmektedir. Bu hesaba gönderilen fitreler en kısa sürede fitre verilebilecek fakirlere bağışçıların adına iletilmektedir. Ayrıca vatandaşlarımız Müftülüğümüze uğrayarak makbuz karşılığı fitre ve zekâtlarını Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla verebilirler.

FİTRE NE ZAMAN VERİLMELİDİR?: Fitre Ramazan ayında muhtaçlara verilmesi gereken bir sadakadır. Asıl olan bayramdan önce verilmesidir. Çeşitli mazeretler nedeniyle Ramazanda verilememişse daha sonra da verilmesi gerekir.

Fitre ve zekât verilirken kalbimizden niyet etmemiz yeterlidir. Verdiğimiz kişiye bunu söylemeye gerek yoktur. Zira fitre ve zekât başa kakmadan, kimseyi rencide etmeden ve sırf Allah rızası için verilmelidir.

Ramazanda verilen fitrelerle, fakirler de Ramazan ihtiyaçlarını giderir ve bayram hazırlıklarını yapabilirler.   Böylece bayramda, zengin-fakir bütün toplum bayram coşkusunu birlikte yaşama imkânına kavuşur.

Sosyal bağları ibadetlerle pekişen toplumda bireysel benlik yerine toplumsal benlik ön plana çıkar. Bu duygularda donatılmış bireylerin oluşturduğu toplum; huzur ve mutluluğun hep birlikte paylaşıldığı, sağlam temellere oturmuş, sarsılmaz ve huzur içinde yaşanabilir bir toplumdur. Yüce dinimiz de bunu arzulamakta ve bu hedef, ibadetlerin hikmetleri arsında önemli yer tutmaktadır. Yüce Allah vereceğimiz fitre ve zekâtlarımızı kabul eylesin” dedi.

 

 

 

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ulupınar’ın mahalle toplantısı mitinge dönüştü

Zonguldak Yayın: 29.03.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı
Ulupınar’ın mahalle toplantısı mitinge dönüştü

AK Parti Devrek Belediye Başkanı Adayı Özcan Ulupınar, Marazlar mevkiindeki Uğur Mumcu Parkı’nda mahalle sakinleriyle buluştu. Buluşma sonrasında Ulupınar vatandaşlarla birlikte Cumhuriyet Alanına kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

Ulupınar; “Kıymetli mahalle sakinleri, çığ gibi büyüyoruz, çünkü Devrek hizmete susamış. 2002’den bu yana bizleri hiç yalnız bırakmadınız. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Sizdeki sevgi ve heyecan böyle olduğu sürece bizdeki hizmet aşkı artarak devam edecektir. Bundan sonra da inşallah beraber güzel işler başaracağız” dedi.

Ulupınar sözlerine şöyle devam etti: “Mevcut başkan ne şehri imar edebilmiş ne de gönüllere girebilmiş. Allah kimseyi onun durumuna düşürmesin. Tıpkı 2004’teki gibi problemli bir belediye devralıyoruz. Sayın başkan 160 milyonluk bu ilçeye ne kazandırdın bana cevap ver. Değerli kardeşlerim seyir terası kapalı, çökme riski var. 13 vaatte bulundu, 11 tanesini gerçekleştirmemiş. Çok güzel projelerle geliyoruz; 3 etap TOKİ yapacağız. Hamam yapacağız, otopark sorunumuz var, otopark yapacağız. Şehrin altyapısını yenileyeceğiz. Şehrin trafik sorununu çözeceğiz. Özellikle kadınlarımıza yönelik meslek edindirme kursları açacağız. Bölgemizin suyunu değerlendirip şişeleme tesisi kuracağız ve böylelikle istihdam imkânı oluşturacağız. Devrek Belediyesi öncülüğünde, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre mirası bırakmak adına büyük öneme sahip geri dönüşüm kültürünün kent genelinde yaygınlaşması amacıyla ’’Geri Dönüşüm Seferberliği’’ projesi başlatıyoruz ve geri dönüşüm tesisi kuruyoruz. Devrek’i önce temizleyeceğiz, sonra düzenleyeceğiz sonra da güzelleştireceğiz. Memlekete borcumuz var, bu borcumuzu hizmet ederek ödeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Paylaş: