Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Köşe Yazıları Yayın: 09.05.2022 08:28 |Güncelleme:09.06.2022 11:57
periapla

Merhaba sevgili okurlarım. Sizlerle buluşmanın verdiği heyecanla sizlere son dönemde anne ve babaların çok sık zorlandığı konulardan birine değineceğim.  Çocuklarımızın gece boyu uyku kalitesini nasıl sağlamalıyız?

Öncelikle çocuğunuzu, kendinizi ve durumu anlamak gerekir. Birçok anne ve baba “ aile yatağı ” fikrini desteklemekte ve çocuklarının düzenli olarak yanlarında uyumasına müsaade etmektedir.  Eğer çocuğunuz siz istediğiniz için yatağınızda yatıyorsa, bu ayrı bir konu. Fakat bir çok ebeveyn çocuklarının yanlarında yatmalarına tercih ettikleri için değil, zorunda hissettikleri için müsaade ediyor ve bundan memnun değiller. Eğer durum buysa, çocuğunuzun tek başına uyuyamayacağını düşündüğünüz için onu alıştırma çabasını göstermeden çocuğunuzun yanınızda yatmasına müsaade etmeniz, ona karşı saygısızlıktır. Bu, onların yetenekli ve becerikli olduklarını düşünmelerine engel olabilir ve daha sonra değiştirmesi çok zor olan alışkanlıklar geliştirmesine sebep olabilir.

Ciddi bir özgüven travması yaşamadan, çocuklarınıza kendi yataklarında uyumayı öğretmeniz mümkün. Çocukların uyuması için kendilerine ait bir yatakları olması şart. Kendi odalarında ya da ebeveyn odasında. Böylece çocuk, çok kıymetli bir ders öğreniyor. Kendi alanımda yaşamakla başa çıkabilirim. Ben evrenin merkezinde değilim. Ben ailenin önemli bir parçasıyım, fakat anne ve babamda önemliler ve dinlenmek, yenilenmek için zamana ihtiyaçları var.

Eğer çocuğunuz sizinle uyuma alışkanlığı kazandıysa aşağıdaki önerileri takip ederek, bunu bırakması için çalışmaya başlayabilirsiniz.

  1. Birçok ebeveyn çocuklarının uykuya dalana kadar ağlamasına müsade ederek bu sorunu çözer ve bu üç-dört günden fazla sürmez. Genelde bu öneri en kısa zamanda en büyük başarı getiren yöntemdir. Fakat buna tahammül edememeniz ihtimaline karşı başka önerilerim de var. Bu önerilerin çoğu, çocuğunuz için doğru olanı yapacak cesareti toplamanıza yardım etmeyi amaçlamaktadır. Nedenini biliyorsunuz. Biliyoruz ki bir anne için çocuğunun ağladığı görmekten daha zor bir şey yoktur. Unutmayın ki, anne kuş, yavru kuş istemese de onu yuvadan atar.
  2. Birçok ebeveyn çocuklarının yatağa yatmadan önce uyumuş olması gerektiğini düşünür. Onu sallayarak uyutur ve sonra yatağına yatırırlar. Çocukları yatağa değdiği an uyanıp ağladığında şaşırırlar. Benim sizlere tavsiyem uyku vakti geldiğinde karnını doyurup altını değiştirip gazını çıkarıp hala uyanıkken çocuğunuzu yatağına yatırmanızı öneriyorum, böylece kendi başına uyumayı öğrenecektir. Hatta bezini değiştirirken ya da sütünü içerken uyuyakaldıysa onu uyandırmanız gerekebilir. Unutmayın ki, biraz ağlama dünyanın sonu değildir. Bu kendini rahatlatmanın bir yoludur.
  3. Çocuklarınız, kimseye ihtiyaç duymadan normal bir bedensel fonksiyon olan uykuyla başa çıkabileceklerini öğrenirler. Özgüven ve özbakım becerileri geliştirirler.

Sevgili anne babalar. Kendinize ve kararınıza güvenin. Güven çocuklarınızın hissedebileceği ve karşılık verebileceği bir enerji yaratır. Eğer kendinize ve çocuğunuza güveniyorsanız, buna göre davranacaksınız. Unutmayın ki, çocuğunuza tüm enerjinizi verebilmek için gece uyumalısınız.

Sevgiyle kalın.

İletişim için [email protected]

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da minibüs ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Gündem Yayın: 18.04.2024 08:48
İhlas Haber Ajansı

Samsun’da minibüs ile otomobilin çarpıştığı trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
Kaza, Samsun’un Atakum ilçesi Çobanlı Mahallesi Aydınlık Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Murat Güney idaresindeki 55 AER 64 plakalı minibüs ile Elif Dikici’nin kullandığı 55 LH 471 plakalı otomobil çarpıştı. Kazada yaralanan otomobil sürücüsü Elif Dikici ile Beyza Dikici ambulansla özel bir hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Paylaş: